Ноти и неврони [SOLD OUT] |

Ноти и неврони [SOLD OUT]

19.12.2023 ( 19:00 ) | Строежа | ВХОД: 20/25 BGN

Невробиологията и музиката се пресичат на “Ноти и неврони”, за да разберем как реагира мозъкът ни, когато слушаме любимите си песни.

Човешкото ухо непрекъснато се опитва да улови различни звукови вълни и да ги интерпретира в информация, която мозъкът може да обработи и съответно да определи дали това е музика, реч или шум.

Но как успява мозъкът да филтрира различните звуци, които чуваме едновременно? На 19 декември ще търсим отговор на този въпрос и ще изследваме сложните механизми, включени в кодирането на звукова информация и ще проследим мозъчната активност при слушането на музика.

С лекторите Александър Иванов (невробиолог), Илия Григоров – Григовор (рапър) и Мила Михова (оперна певица) ще обсъдим още:
– Как мозъкът се адаптира към различни звукови феномени и акустични среди?
– Как се създава ритъмът?
– Какво представлява фониатрията?
– Как работи слуховата памет?

Елате на 19 декември, когато ще разгледаме мозъка като наш вътрешен “диригент” и ще се опитаме да разберем как дирижира симфонията от звуци около нас.

Програма

19:00 – отваряме врати
20:00 – 20:45 – Илия Григоров – Григовор и Александър Иванов
20:45 – 21:00 – почивка
21:00 – 21:40 – Мила Михова и Александър Иванов
21:40 – 21:50 – почивка
21:50 – 22:30 – Дискусия Илия Григоров, Мила Михова, Александър Иванов и Q & A
22:30 – закриване

Билети

Билетът не е резервация за седящо място. Препоръчваме ви да дойдете по-рано преди старта на събитието, за да си осигурите удобно място. На входа може да ви бъде поискан документ за самоличност и охраната да провери личния ви багаж. Лица под 18 години се допускат само с придружител. Деца до 7 години нямат нужда от билет.

Благодарим много на всички за интереса към събитието! Билетите ни за присъствие на място са разпродадени и няма да продаваме такива и на входа. Ако темата за музиката и мозъчната активация при слушане на любими песни ви е интересна, може да наваксате с темата като си вземете виртуален билет за достъп до записа ни.

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking “Get Tickets” will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available

За лекторите

Илия Григоров – Григовор е рапър и музикант. Музиката е голяма негова страст. Освен с музикалните тонове обича да играе с думите от малък, което му помага в писането на текстовете за песни. От тази му страст и произлиза прякора му Григовор, заигравка с фамилията Григоров.

Мила Михова е родена в София. Завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. Учи пеене при Дарина Такова и при експерта по метода Voice Craft – Лукреция Меса. Стипендиант е на фондация „Райна Кабаиванска” към Нов български университет и фондация „Борис Христов” в Националната академия „Санта Чечилия” в Рим, където специализира при Рената Скотто. В момента учи докторантура в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. 

През август 2015 г. дебютира като Фиордилиджи в „Така правят всички“ от В. А. Моцарт на оперния фестивал Опероса в Херцег Нови, Черна гора. Следват редица международни изяви и през 2018 г. е избрана да се включи в Accademia Rossiniana „Alberto Zedda” на Росиниевия оперен фестивал в Пезаро – Италия. Там участва в множество майсторски класове, семинари и концерти и дебютира като Мадам Кортезе в „Пътуване до Реймс” от Росини в Teatro Rossini. Тя участва като солист в изпълнението на „Стабат матер” от Росини в България и „Малка тържествена меса” в Le Grand Amphitheatre de la Sorbonne  – Париж (в концерт организиран от ROF). Има богата концертна дейност в Италия, Испания, Германия и др.

По покана на фестивала PIANISSIMO заедно с Николай Стойков създават проекта BJORK Alternative, който представя исландската изпълнителка и композиторка Бьорк с аранжименти на някои от най-известните ѝ песни във версия за оперна певица и акомпанимент на клавесин, челеста и пиано. По покана на Radio France Musique, изпълняват на живо капсулна версия на този проект, излъчван от Theatre de l’Alliance Francaise в Париж. През 2021 г. реализира рециталите „Славеят и Розата” и „Другото белканто” с пианистката Василена Атанасова.

Александър Иванов е на 31 години, завършил НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“, София с профил Биология и биотехнологии. Завършва комбиниран бакалавър и магистър по биохимия в University of Oxford с отличие. Има завършена магистратура по невронаука, отново в University of Oxford. Наскоро получава и докторска степен по Системна и изчислителна невронаука, също в Оксфорд, където работи на тема „Компютърни модели на слуховата кора и обработка на звукова информация“, а също публикува няколко статии в престижни журнали по темата.

Носител на престижната стипендия Cristopher Welch, присъждана на трима Нобелови лауреати. Има успешно завършени научни стажове в Cambridge University, Princeton University и IMB, Майнц, Германия. Бивш председател на Българското студентско общество в Оксфорд. Към момента работи като Data scientist в престижната британската компания Faculty AI, която се занимава с изследване, разработки и консултантска дейност в областта на изкуствения интелект.