Ratio Online - Мощни лазери и гигантски ускорители |

Ratio Online – Мощни лазери и гигантски ускорители

06.08.2020 ( 20:00 ) | ONLINE | ВХОД: СВОБОДЕН
Този епизод на Ratio Online ще е и първото събитие от инициативата Месец на Физиката. Отново ще сме в новия ни по-динамичен формат, в който си говорим с повече хора на разнообразни теми. Този път очаквайте:
 
📌 Свръх-мощни лазери и гигантски ускорители на ядра ни помагат да разберем как работи Вселената.
📌 В рубриката „Няма глупави въпроси“ ще обсъдим защо когато гледаме звездите, виждаме “в миналото” и доколко ни ограничава скоростта на светлината.
📌 В “Dafacts” пък ще ви разкрием какво не знаете за светлинния меч на учителя Йода.
 
В този епизод ще ви разкажем за два международни проекта от огромно значение за физиката. Те ще ни помогнат да разберем повече за произхода на материята и природата на взаимодействията във Вселената.
 
Ще се разходим из проекта ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics), който се изгражда в Букурещ, само на няколко стотин километра от София. Д-р Станимир Кисьов ще ни разкаже защо именно там се разполага най-мощният лазер в света – 10 млн. милиарда вата или 1/10 от мощността на Слънцето ни, концентрирана в един светлинен импулс. От него ще научите още:
 
🔫 Какви са основните научни идеи и цели на проекта?
🔫 Какви екстремни явления се пораждат при взаимодействието на свръхмощни лазери с материята?
🔫 Какви са приложенията на лазерите днес – от онкология до обезвреждане на радиоактивни отпадъци?
🔫 Как лазер в Букурещ може да замени Големия адронен ускорител в ЦЕРН?
 
С д-р С. Лалковски пък ще си говорим за проекта FAIR (Facility for Antiproton and Ion Research) и за създаването на тежките химични елементи, които наблюдаваме в природата. Ще обсъдим още:
 
⚛️ В какво състояние се намира материята във вътрешността на неутронните звезди?
⚛️ Какво поражда масата и как антиматерията може да ни помогне да разберем силното взаимодействие?
⚛️ Как можем да използваме атомните ядра за лекуване на заболявания и как да защитим астронавтите от космическа радиация?
⚛️ Можем ли да използваме снопове от заредени частици, за да променяме свойствата на материалите?

За участниците

Д-р Стефан Лалковски е завършил висшето си образование във Физическия факултет на СУ, специалност “Физика на атомното ядро и елементарните частици” в края на миналия век. Има докторска степен по Ядрена физика.
В периода 2006-2008 е бил пост-док (след-дипломна квалификация) в Университета на Брайтън, Великобритания, където е работил по изследване свойствата на екзотични атомни ядра – тези, които се произвеждат при избухване на свръхнови и сливане на неутронни звезди. На Земята, тези ядра са синтезирани в серия експерименти в GSI – предтечата на FAIR.
От 2009-2016 участва в разработването на технология, на която е основана детекторната система FATIMA, с която се измерват пикосекундни времена (една милионна от една милионна от секундата) на живот на възбудени ядрени състояния. В периода 2014-2016, в Университета на Съри (Великобритания), заема позицията Project Manager на проекта UK NuStAR в рамките на който са разработени и доставени през 2016 г. три детекторни системи за FAIR, а една от тях е именно FATIMA. Проектът UK NuStAR, с бюджет 10 млн паунда, е британският принос към FAIR.
От 2017 г. Д-р Лалковски е доцент във Физическия факултет на СУ.

Д-р Станимир Кисьов е завършил докторантура по ядрена физика във Физическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. Той е  пост докторант в Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), Букурещ, Румъния (www.eli-np.ro). Тук се строят два от най-мощните до момента 10 PW лазера, които ще бъдат използвани за научни изследвания. Проектът е европейски, но с допълнително финансиране от страна на Румъния.
В момента, Станимир Кисьов се занимава теоретично и експериментално с методи за детектиране и характеризиране на частици, получени при взаимодействието на мощни ултракъси лазерни импулси с различни типове мишени.