Ratio представя: Астрофотография |

Ratio представя: Астрофотография

18.02.2020 ( 19:00 ) | City Stage | ВХОД: СВОБОДЕН

В последните две десетилетия се разви област, която преди беше достъпна само за професионалните астрономи или много технически-надарените фотографи – астрофотографията.

Тя комбинира използване на различни програми за заснемане, анализ и обработка, разработени специално за асторномически наблюдения, и превръща тези изображения в изкуство. Това ни позволява да надникнем отвъд булото на земната атмосфера и да видим това, което собствените ни очи никога не биха ни позволили да видим – великолепни пейзажи от цветни звезди и дори други галактики.

В наши дни всеки има поне един фотоапарат – дали в телефона си, дали в малко по-голям формат. Всичко може да бъде документирано и споделено почти веднага, но не и звездното небе над нас. Този раздел на модерната фотография не може да се усвои лесно, евтино и бързо. Зад една красива астрофотография стоят часове, ако не и дни усилия, подготовки, планиране и обработка. И въпреки това, десетки хиляди хора по света практикуват този тип фотография и все повече от тях започват да използват уменията си като помагат на професионалните астрономи с наблюденията и данните, които извличат от тях.

На събитието ще си говорим за различните видове астрофотография и как човек може да заснеме небето с техниката, която вече притежава или съответно в каква посока да надгради фотографския си арсенал. В изкуството на това как се снимат звезди ще ни въведе опитния астрофотограф Ганчо Ганчев. Към него в дискусията ще се присъединят неговите колеги астрофотографи Ивайло Стойнов и Венцислав Крумов.

За лекторите

Ганчо Ганчев е професионален астроном и фотограф, който се занимава с изследването на масивни звезди като ярките сини променливи. Завършил е физика във Франция и астрофизика във Катедра Астрономия, Софийски Университет. Той има участия в няколко международни конференции и астрономически експедиции като слънчевото затъмнение в САЩ през 2017-а година. Негови фотографии може да намерите на неговия сайт.

Ивайло Стойнов е завършил СМГ с профил физика, след което информатика в Софийския университет. Програмист и любител астроном, член на Сдружение “Звездно Общество” и един от авторите на програмата за улеснение и автоматизиране на астро-фотографски сесии APT – Astro Photography Tool.

Венцислав Крумов денем е практикуващ адвокат, а нощем и страстен любител астроном. Първият му телескоп е бил направен от подръчни материали от баща му, а първите му звездни снимки са били в гимназията, в далечната 2002 година – на лентов фотоапарат „Зенит“, който още тогава е бил антика. Две десетилетия по-късно продължава да развива хобито си, и към момента няма точен отговор на въпроса колко точно телескопа има. Посветил се в това да запечата красотата на вселената и да я предаде на околните. Завършил е семестриално магистратура по Астрономия в СУ и прекарва голяма част от ясните нощи фотографирайки звездното небе. Негови фотографии може да намерите на неговия сайт.

 

Програма

19:00 Отваряне на врати
20:00 Презентация
21:00 Дискусионна част и въпроси от публиката