Ratio представя: Биопринтиране – от клетка до орган

Ratio представя: Биопринтиране – от клетка до орган

14.05.2019 (19:00) | City Stage | ВХОД: СВОБОДЕН

Дали тъканното инженерство е един от тези инструменти на човешкия гений, който ще ни направи богове? Могат ли биопринтерите и биомастилата да дават живот? 3D-биопринтирането е един от последните отговори на регенеративната медицина по тези въпроси.

За всичко това от първа ръка ще ви разкаже Спас Керимов от Принтиво – биотехнологичен стартъп, който се занимава точно с тази материя. Ще ви запознаем с биопринтера ЕВА и цяла дузина АДАМовци, нейните биомастила. Биопринтирането е чудата смесица от биоинженерство, полимерна химия, клетъчна биология, медицина и архитектура. Но дали има потенциала да предизвика дългоочакваната биотехнологична революция в науката и медицината?

За лектора:
Спас Керимов е създател и изпълнителен директор на Принтиво, стартираща биотехнологична компания, занимаваща се с 3D-биопринтиране на човешки тъкани. Компанията е избрана на “Иновативно предприятие на годината” за 2018г. Принтиво е носител на международната награда – CIDIC Award и финалист в международни стартъп състезания: BetaPitch Global Berlin 2017 & CESA Awards 2018.

Спас е завършил медицина, отличен с награди от много международни научни форуми. Интересува се живо от тъканно инженерство и регенеративна медицина. Следи прогреса в области като Изкуствен Интелект, Генетика, Биотехнологичната революция и сблъсъка на Човечеството с новите технологии.

През 2015г. създава Асоциацията на Студентите Изследователи. Мисията на организацията е да променя университетската среда и да създава по-добри медицински специалисти. Година по-късно дава началото на първият биомедицински форум за студенти в България – International Biomedical Congress – Sofia. През 2018 г. става и един от учредителите на първия в България “Биотехнологичен и здравен клъстер”.

Част от The Changemakers of Bulgaria инициативата на MOVE.BG. Многократен гост-лектор в различни университети в страната на теми свързани с предприемачество, високотехнологични стартъпи и перспективата на биотехнологиите в бизнеса.