Ratio представя: Гравитационните вълни – нов прозорец към Вселената

Ratio представя: Гравитационните вълни – нов прозорец към Вселената

05.03.2019 (20:00) | City Stage | ВХОД: СВОБОДЕН

Още през 1916 г. Алберт Айнщайн предсказва, че енергията в космоса се пренася под формата на гравитационни вълни. На 5-ти март нашият лектор, Деян Михайлов, ще ви разкаже подробно за това физично явление и за еволюцията на теорията на относителността. Ще проследим усилията тази теория да бъде потвърдена, кулминиращи в първото засичане на гравитационни вълни през 2016 г.

Деян ще ни разкаже още как работят наличните детектори за гравитационни вълни, както и нови методи и модели за тяхното засичане. Ще си поговорим и за бъдещите хоризонти в астрономията, които предоставя откритието на гравитационните вълни и какви практически приложения може да има това за човечеството.

За лектора

Деян Михайлов е на 28 години, роден в София, израстнал в Русе, завършил Математическа гимназия. След дипломирането си заминава за Англия, където следва бакалавърска степен по физика в Оксфорд и магистратура и докторантура в Кеймбридж, свързани с изследване на фундаменталните закони на физиката с гравитационни вълни. Към момента е постдок в Кеймбридж. Също така преподава още от започването на магистърската си степен и през 2015 става най-младия лектор в Кеймбридж

В момента продължава развитието на научните си проекти, а междувременно основава две компании – едната във Великобритания, занимаваща се с квантови технологии, става първата компания в Европа, изработваща софтуер за квантови компютри, а другата – IT компания в България.