Ratio представя: Грипът – вечният изменник

Ratio представя: Грипът – вечният изменник

20.12.2019 (19:00) | Строежа | ВХОД: СВОБОДЕН

В епохата на инфлуенсърите, ще си поговорим за най-древния инфлуенсър – Influenza virus или грипния вирус. Ако в разгара на грипния сезон се чудите защо всъщност има грипен сезон и къде отива вирусът през лятото, сте попаднали на правилното място.

Ще проследим заедно пътешествията на един грипен вирус и ще си поговорим за това какви трудности среща по пътя си и какви срещаме ние в усилията си да го ограничим. Ще обсъдим още:

🧐 Испански ли е наистина испанският грип?
🧐 Колко зелен чай трябва да изпием, за да се излекуваме от грип?
🧐 Защо всяка година трябва нова ваксина и откъде идват новите вируси?
🧐 Как сьомгата прекарва грипа?
🧐 Подготвени ли сме за нова грипна пандемия?

 

За лектора

Мария Лукарска завършва бакалавър по молекулярна биология в Биологическия факултет на Софийски университет през 2012 година с отличие. По време на двумесечен стаж в University of Zurich през 2011 се запознава със структурната биология и записва магистратура по биохимия и структурна биология в Université Grenoble Alpes (Франция).

След това остава в Гренобъл, където започва докторантура в Европейската лаборатория по молекулярна биология. Там изследва взаимодействията на полимеразата на грипния вируса с белтъци от клетката-гостоприемник, отново в сферата на структурната биология и биохимията.

Автор е на редица научни публикации в престижни научни журнали включително Nature и успешно защитава дисертацията си тази година. От януари 2020 ще стартира пост-докторска програма към University of Berkeley в Калифорния, САЩ, която ще е посветена на белтъчното инженерство на CRISPR белтъците.

 

Програма

19:00 Отваряне на врати
20:00 Презентация
21:00 Дискусионна част и въпроси от публиката