Ratio представя: Индивидуалност и мозъчни интерфейси |

Ratio представя: Индивидуалност и мозъчни интерфейси

27.04.2021 ( 20:00 ) | ONLINE | ВХОД: СВОБОДЕН

Защо сме различни и какво ни прави такива каквито сме? За хората, както и за други животински видове, част от отговора се крие в биологическите характеристики на нервната ни система. 🤯

Учените в сферата на невробиологията и поведенческите научки започват да оценяват колко е важно да разберем механизмите, които създават и поддържат индивидуалните ни личностни характеристики. Науката напредва и вече имаме различни автоматизирани системи за проследяване на поведение, както и статистически методи, които ни позволяват да приложим истински обективни критерии за описание на личностни характеристики въз основа на поведение. С тяхна помощ можем да разберем заплетените взаимодействия между биологични, психологични и социални системи, които допринасят за нашите индивидуални различия – това което наричаме характер.

Ще отместим поглед от нас самите и ще го насочим към не толкова далечното бъдеще, за да разберем повече за мозъчните импланти, които пленяват научния интерес и въображението ни. Редица частни компании, като Neuralink, разработват устройства, които повечето хора са виждали само в cyberpunk класики като “Матрицата”. Това, естествено, ни кара да си задаваме множество въпроси:
🧠 Къде са границите на възможното днес и къде в близкото бъдеще?
🧠 Какви са техническите препятствия пред връзките между мозък и компютър?
🧠 Могат ли тези връзки между човек и компютър да четат нашите мисли?
🧠 Можем ли да добием нови сетива или способности чрез тях?

Гледайте ни на 27 април, когато с нашите лектори Стойо Карамихалев и Иван Димов ще си говорим за мозъци, индивидуалност, мозъчни интерфейси и какво ни очаква в бъдеще.

За участниците

Стойо Карамихалев се занимава с изследователска дейност в сферата на невробиологията на стреса в лабораторията на Алон Хен в Института по психиатрия Макс Планк в Мюнхен и научния институт “Вайцман” в Израел. Използвайки иновативни методи от сферата на биотехнологиите, Стойо изследва индивидуалните различия в поведението при нормални и стресови условия и как мозъкът създава предпоставките за тези различия. Неговата работа обхваща сферите на невробиологията, психологията и молекулярната биология, и комбинира поведенчески експерименти с генетични манипулации и данни от масивно паралелно секвениране. През 2020 година Стойо бе избран да участва в престижната среща между млади учени и Нобелови лауреати в Линдау.

Иван Димов е завършил Националната природо-математическа гимназия в София през 2010 с профил химия. През 2014 завършва бакалавър по химия в Оксфорд, специализирайки в теми с биологична и нанотехнологична насоченост. През 2019 защитава докторат в Кеймбридж, в сферата на бионанотехнологиите, на тема “Механично съвместими електронни устройства, за интерфейси с нервната система“. Понастоящем е асистент в лабораторията по биоелектроника в университета Кеймбридж.