Ratio представя: Квантови компютри

Ratio представя: Квантови компютри

27.09.2019 (19:00) | Carrusel Club | ВХОД: СВОБОДЕН

Квантовите компютри пристигат с обещание за следващата голяма революция в технологиите. Ще се включим в Европейска нощ на учените 2019, за да ви разкажем повече за тях.

Квантовият компютър е коренно различен от тези, които познаваме. Той работи на база на квантово-механични явления, които класическата механика не може да ни помогне да разберем. Затова пък се смята, че квантовите компютри могат с лекота да разрешават проблеми, които биха отнели милиони години дори на сегашните суперкомпютри. Съвременният квантов компютър все още е експериментално устройство, но неговото усъвършенстване е един от приоритетите на съвременната физика. В началото на годината IBM представи първия комерсиален модел на такъв тип компютри, което ни дава още повече основания да вярваме, че скоро ще можем да ги видим и извън лабораторни условия.

– Как биха изглеждали квантовите компютри и с какво се различават от бинарните машини?
– Колко още трябва да се развие квантовата теория и какви нови материали ще са ни необходими, за да създадем напълно функционален квантов компютър?
– Как ще се програмира квантовия компютър?
– Кога такива компютри ще бъдат достъпни за широката публика?
– Кои проблеми, които затрудняват стандартните компютри, предстоят да бъдат решени с квантовите компютри?

Отговорите на тези и още въпроси ще научим от Деян Михайлов на 27 септември!

За лектора

Деян Михайлов е на 28 години, роден в София, израстнал в Русе, завършил Математическа гимназия. След дипломирането си заминава за Великобритания, където следва бакалавърска степен по физика в Оксфорд и магистратура и докторантура в Кеймбридж, свързани с изследване на фундаменталните закони на физиката. Към момента е научен сътрудник в Института Макс Планк в Потсдам.

Паралелно с развитието на научните си проекти междувременно основава две компании – едната занимаваща се с квантови технологии, а другата – IT компания в България.

 

Програма:

19:00 Отваряне на врати
20:00 Презентация “Квантови компютри”
21:00 Дискусионна част и въпроси от публиката