Възможната фантастика |

Възможната фантастика

02.05.2023 ( 19:00 ) | Sofia Live Club

Фантастите са особен род автори. Екипирани със своето въображение, активна гледна точка към редица обществени проблеми и несекващо научно любопитство. Те ни помагат да погледнем към възможното бъдеще на човешкия научен и технологичен напредък – такова, каквото си мечтаем да бъде, но и такова, от което трябва да се страхуваме.

В това събитие на преден план поставяме фантастичния жанр – веднъж като вдъхновител и втори път като предупредител на човечеството за това, което го чака в бъдещето. Ще ви срещнем с ярки негови представители днес, ще погледнем към любими класики и ще поговорим за това, което можем да научим от литературата.

Ще видим и къде наука и литература се пресичат – как се вдъхновяват взаимно, къде се разминават и как понякога стават почти неразличими една от друга.

Специално внимание ще отделим на Тед Чанг – един от най-високо оценяваните съвременни фантасти, чието перо чертае интересни траектории и подчертава бъдещи проблеми.

Очакваме ви за едно научно-литературно пътешествие под вещото ръководство на Васил Лозанов, водещ на нашата подкаст поредица inter alia.

Събитието се реализира с подкрепата на Столична програма “Култура”.

Специален партньор на събитието са издателство Colibri и StorPool.

За лекторите

Владимир Полеганов е писател, преводач и сценарист. Завършва клинична психология и творческо писане в СУ “Св. Климент Охридски”. Има издаден сборник с разкази – „Деконструкцията на Томас С.“ и романа – “Другият сън”, с който печели наградата “Хеликон”. Негови разкази са публикувани в редица български и англоезични списания и антологии. Разказът „Кладенецът“ печели втора награда на Националния конкурс за къс разказ „Рашко Сугарев“, а “Птиците” е включен в антологията “Best European Fiction” на издателство Dalkey Archive Press.

Той е награждаван не само като писател, но и като преводач е носител на наградата за ярки постижения на Съюза на българските преводачи в България и на наградата „Кръстан Дянков“. Превежда редица известни романи на Томас Пинчън, Октавия Бътлър, Тед Чанг, Томас Савидж, Джордж Сондърс и други.

Иван Паунов е студент в Технически университет София със специалност “Информационни технологии в индустрията”. Голямата му страст още от дете са роботите и още от 18 годишен работи като преподавател в Академия “Роботика”. Целта му е да предаде на подрастващите, своят ентусиазъм и любов към роботика и да пробуди в тях любопитство към тази област. Преподавал е на над 600 деца на различни възрасти от 4 до 14 години. Другата му професия е software developer и scrum master в една от най-големите IT фирми на българския пазар.