Време |

Време

27.02.2024 ( 19:00 ) | SOFIA LIVE CLUB | ВХОД: 20/25 BGN

Можем ли да измерим времето? Дали сега върви по-бързо отколкото в миналото или това е само вътрешно усещане?

Времето е навсякъде около нас и в нас, а всъщност знаем толкова малко за него. На 27 февруари ще обединим философията, литература и науката, за да разберем какво е “Време”.

Ще се върнем в миналото, когато египтяните са вярвали, че всяка сутрин Богинята Вселена ражда Бог Слънце и всяка вечер го изяжда и ще стигнем до забързаното днес, когато минутите и часовете дирижират ежедневието ни. Мерим го в кучешки, космически години, минути, часове, а знаем ли всъщност какво точно мерим?

Освен като мерителна единица ще задълбаем по-дълбоко в понятието за време и ще се опитаме да разберем как бихме живяли, ако не знаехме, че “нямаме време”. Ще проследим връзката му с изкуството и с човека и ще обсъдим влиянието му върху тях.

С нашите лектори Здравка Евтимова, Стоян Ставру, Дарин Тенев, Виктор Данчев ще обсъдим редица “времеви” въпроси :

  • Как се създава различно време и се изобразява в литературата и културата?
  • Съществуват ли паралелни светове?
  • Може ли да пътуваме във времето?

Очакваме ви на 27 февруари, когато не обещаваме да спрем времето, но със сигурност ще се потим в него и ще го разгледаме във всичките му аспекти.

Събитието е в рамките на серията Vox Nihili като възобновява поредицата от 2017 г. със съвместни инициативи на живо между Ratio и Предизвикай правото!

Програма

19:00 – отваряме врати
20:00 – 20:05 откриване
20:05 – 20:40 Лирика на времето Здравка Евтимова и Дарин Тенев
20:40 – 20:55 почивка
20:55 – 21:20 Какво е времето?
21:20 – 21:35 почивка
21:35 -22:30 – дискусия и Q & A
22:30 – закриване

Билети

Билетът не е резервация за седящо място. Препоръчваме ви да дойдете по-рано преди старта на събитието, за да си осигурите удобно място. На входа може да ви бъде поискан документ за самоличност и охраната да провери личния ви багаж. Лица под 18 години се допускат само с придружител. Деца до 7 години нямат нужда от билет.

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking “Get Tickets” will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available

За лекторите

Здравка Евтимова е носителка на редица литературни награди, сред които Златен ланец, Чудомир, Блага Димитрова, Балканика, Роман на годината 2015 на Националния дарителски фонд 13 века България (за „Една и съща река“). През 2019 г. на Здравка Евтимова е присъдена Националната литературна награда Христо Г. Данов – за цялостен принос към българската духовност, а през октомври 2021 г. зрителите на Българската национална телевизия я избират за своя любим български автор.

Последният ѝ роман „Резерват за хора и вълци“ бе отличен с Цветето на Хеликон като най-продаваната книга в книжарската верига през 2022 г. Романи и сборници с разкази на Здравка Евтимова са публикувани не само в България, но и в САЩ, Великобритания, Гърция, Канада, Израел, Италия, Китай, Франция, Сърбия, Северна Македония, Словения. През 2023 г. е удостоена с новоучередена награда за фантастика в Съединените щати за романа „Той носи моето мълчание“.

Дарин Тенев е деконструктивист. Доцент по теория на литературата в Софийския университет;
преподава и в Пловдивския университет. Като втора специалност завършва японистика и се
занимава и с японска литература и философия.

Има три издадени книги – Фикция и образ. Модели (2012); Отклонения. Опити върху Жак Дерида
(2013); Три лекции върху Хайдегер. Модалност и индексичност в Битие и време (2023). Преводач на Дадзай Осаму („Провалът на човека“), Жак Лакан (“Écrits“) и др. Изнасял е лекции в Токио, Киото, Берлин, Мюнстер, Венеция, Ню Йорк.

Проф. д.н. Стоян Ставру е юрист и философ. Той е ръководител на секция „Етически изследвания“ на ИФС при Българската академия на науките. Преподавател по „Биоправо“ (първият в България) и „Медицинско право“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и в СУ „Св. Климент Охридски“. Основател е на научното електронно списание и интердисциплинарна общност „Предизвикай правото!“ и съосновател и главен редактор на експертна правна система ЛЕКСЕБРА.

Д-р Виктор Данчев е Технически Директор в EnduroSat и PhD по Теоретична Физика в Софийски Университет. Основните му интереси са в сферата на космическите технологии, числени методи в програмирането и гравитация.

От 2016 г. е координатор на най-голямата практическа образователна програма, свързана с Космоса, на Балканите – Космически Предизвикателства, която подготвя следващото поколение учени, инженери и предприемачи за космическия сектор чрез работа по реални проекти. Като част от тази програма, Виктор участва и в разработването на най-големия безплатен онлайн курс за космическо образование – Spaceport.

===

Локация на събитието – Sofia Live Club