Трите тела: разкази за физиката и човечеството |

Трите тела: разкази за физиката и човечеството

30.08.2022 ( 19:00 ) | Кино Cabana | ВХОД: 15 BGN

Най-добрите истории срещат в себе си реалността и фантастичното. Поредицата “Земното минало” е един от най-добрите съвременни примери как научната фантастика тръгва от сериозните научни факти, за да ни заведе в дълбините на спекулативното и да постави серия важни въпроси за същността на човечеството.

На 30 август на една сцена посрещаме теоретичен физик, езиковед и преводач от китайски, които заедно ще ни поведат на пътешествие през света на фантаста Лиу Цъсин. Срещаме литературата и физиката и в разговора между тях ще зададем въпроси, интересни за всеки – независимо дали сте научни фенове с космологични интереси, заклети sci-fi читатели или просто любопитни за бъдещето на човечеството.

На събитието ще обсъдим:

  • Къде се срещат науката и фантастиката в научната фантастика?
  • Може ли животът да съществува в две измерения?
  • Как биха изглеждали цивилизации, еволюирали на планета с кардинално различни природни закони?
  • Какво представлява проблемът с трите тела – една от най-старите загадки във физиката?
  • Може ли човечеството да се мобилизира срещу заплаха отдалечена на 400 години от днешния ден?
  • Кое е най-логичното обяснение за парадокса на Ферми и наистина ли сме “ловци в тъмна гора”?
  • Как масовото наблюдение може да промени човечеството?
  • Колаборативни ли са хората всъщност?

Ако искате да научите повече за света на физиката, за потенциалния ефект от срещата ни с далечна цивилизация и за влиянието, което имат средата и телата ни върху фундаменталната наука, заповядайте в кино Cabana на 30 август. Събитието е вдъхновено от научнофантастичната трилогия “Земното минало”, но ще бъде интересно и за тези, които не са чели поредицата. Spoiler alert: по време на разговора ще обсъдим и доста детайли от сюжета.

Билети

Билетът не е резервация за седящо място. Препоръчваме ви да дойдете по-рано преди старта на събитието, за да си осигурите удобно място. На входа може да ви бъде поискан документ за самоличност и охраната да провери личния ви багаж. Лица под 18 години се допускат само с придружител.

За лекторите

Виктор Данчев е физик в EnduroSat и докторант по Теоретична физика в Софийския университет, където работи по тема, свързана с неутронните звезди. Основните му интереси са в областта на гравитацията, физиката на високите енергии и космическото инженерство. От 2016г. е координатор на най-голямата практическа образователна програма, свързана с космоса на Балканите – Space Challenges, която подготвя следващото поколение учени, инженери и предприемачи за космическия сектор чрез работа по реални проекти. Като част от тази програма Виктор участва и в разработването на най-големия безплатен онлайн курс за космическо обучение – Spacesport.

Александър Попов преподава езикознание, фантастична и утопична литература в СУ “Св. Климент Охридски”. Има докторска степен в областта на компютърната лингвистика от Българската академия на науките. Дългогодишен автор и редактор в списанието за фантастика “ShadowDance”. През 2021 г. работи по интердисциплинарен проект, в чиито рамки изследва художествена литература, включваща изкуствени интелекти като герои и разказвачи. През 2022 г. завършва академична монография на тема съвременната утопия в контекста на климатичната криза.

Стефан Русинов е преводач на художествена литература от китайски и английски, води подкаста за обсъждане на литературни преводи „Бележка под линия“ и преподава художествен превод в СУ „Св. Климент Охридски“. Има магистърски степени по превод (от същия университет) и по съвременна китайска литература (от Централнокитайския педагогически университет).