Непознатата Вселена |

Непознатата Вселена

27.10.2022 ( 19:00 ) | Клуб "Терминал 1" | ВХОД: СВОБОДЕН

Тъмно вещество, тъмна енергия, активни галактични ядра, екзопланети, извънземни цивилизации, паралелни вселени и допълнителни пространствени измерения… Все още има много нерешени научни загадки, които възбуждат нашето внимание и провокират любопитството ни. Заповядайте на вълнуващо пътешествие, което започва от Големия взрив и стига до границите на познатата Вселена.

Доц. д-р Владимир Божилов ще ни поведе из дебрите на космологията и от него ще чуем:

  • Какво е имало преди Големия взрив?
  • Кога ще намерим екзопланета близнак на Земята?
  • Как се раждат, живеят и умират звездите?

Той ще представи и “Непознатата Вселена” – най-новата си научно-популярна книга. Както доц. Божилов сам я нарича, това е “малка книжка за Космоса, но с голямо вдъхновение”. Сами ще се уверите в това, дори преди да разгърнете страниците ѝ, благодарение на неговата презентация в “Терминал 1” на 27 октомври!

Събитието е със свободен вход, но местата са ограничени, затова ви препоръчваме да дойдете скоро след отваряне на вратите на залата.

Програма

19:00 – отваряне на врати
20:00 – откриване
20:05 – Непознатата Вселена – презентация
20:35 – почивка и време за автографи
20:45 – дискусия и Q&A
21:45 – финал

За лектора

Доц. д-р Владимир Божилов е преподавател в катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ и комуникатор на науката. Носител е на докторска степен по астрофизика и астрономия, като основните му научни интереси са към изучаването на активните галактични ядра, космологията, екзопланетите и търсенето на живот извън Земята.

Освен учен и преподавател, д-р Божилов е активен популяризатор на науката. Носител е на второ място в конкурса за комуникация на наука „Лаборатория за слава FameLab“ 2010 и първа награда в международното му издание „Hall of FameLab“ 2014 в Лондон, Великобритания. Чест гост е в радио и телевизионни предавания и на различни събития за комуникация на науката, където разказва на достъпен език за най-новите открития от областта на Космоса. Лектор и научен експерт в Детски научен център „Музейко“ от основаването му през 2015 г. до сега. В периода 2012-2018 г. е бил научен редактор, а след това и главен редактор на сп. ВВС ЗНАНИЕ.

Най-новата му научно-популярна книга е „Непознатата Вселена: В търсене на отговори на най-големите космически загадки“ (изд. „Оз books“).