THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP123 – COVID ваксините [Ratio Weekly]

В новият ни обзорен епизод обсъждаме една от най-актуалните теми в последните седмици – ваксините срещу COVID-19. Какви всъщност са резултатите и какво ни казват? Как работят клиничните изследвания?

Засегнахме и други новини:

  • Излитането на сателита “Сентинел 6”;
  • Китайката мисия към Луната;
  • Тъжната съдба на телескопа Аресибо.

Чуйте повече в епизода!

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg.

Споменато в епизода:

  • Смъртта на един телескоп – Аресибо ще бъде демонтиран (тук) (емоционални реакции от учени)
  • Китай изстреля най-амбициозната си мисия към Луната, която трябва да вземе и да върне скални проби от лунната повърхност на Земята (тук)
  • Сентинел-6 “Майкъл Фрайлих” беше изстрелян успешно на борда на Falcon 9 на SpaceX (тук)

По темата за ваксините

  • Първите резултати от ваксините на Moderna, Pfizer и руската SputnikV и Оксфордската ваксина вече излязоха: Pfizer, Moderna, Sputnik, AstraZeneca 
  • Как работят големите клинични изпитвания за КОВИД ваксините: тук и тук

* изпитването на ваксината на AstraZeneca показва разлика в демонстрираната ефикасност при двете ваксинални групи. При две пълни дози – 62%, а когато първата е половин доза – 90% ефикасност. Кумулативната ефикасност в двете групи е около 70%, тъй като групата с две пълни дози включва поне 3 пъти повече хора. Все още няма обяснение за разликата в ефикасност между двете групи. 

От AstraZeneca изненадващо обявиха, че втората група е в резултат на случайна грешка при дозирането (тук)

 

За подкаста

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.