fbpx

THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP199 – Дерастеж и устойчиво развитие [Vox Nihili със Стоян Ставру]

Серията „Vox Viridi“ е „зелената издънка“ в поредицата „Vox Nihili“ на Ratio Podcast и Предизвикай правото! Тя има за цел да произведе разговори по част от етическите и философските въпросите, свързани с екологията, енергетиката и климата, както и като цяло с бъдещето на отношенията „човека-природа“.

Стоян и Любо са в компанията на Георги Медаров, с когото обсъждат:

 • Какво представлява ЕКОномиката и защо ни е нужна алтернатива на растежа?
 • Как се отнасят философията на дерастежа и принципа на устойчиво развитие?
 • Как геометрията обяснява растежа: линия, кръг или спирала?
 • Възможно ли е развитие без кризи и без растеж?
 • Има ли „лош“ и „добър“ растеж?
 • Има ли значение къде се случва растежът – в глобалния Север или в глобалния Юг, и как концепцията за дерастеж е свързана с идеята за климатичната справедливост?
 • Какво (не) измерва брутния вътрешен продукт (БВП)?
 • Излишък или дефицит?
 • Какво мисли Маркс за дерастежа?
 • Какво общо има Корея с парка Ясуни в Еквадор?
 • Защо чакането на опашка е „завоювано благо“ в годините на социализма?
 • Какво представлява социалната и солидарна икономика?

Разговорът имаше за свой център процеса на екологизация на икономиката и опитите да се предложат алтернативи на догмата на растежа и на господството на математиката като счетоводство на икономическите ползи.

Сблъскахме буквите срещу цифрите, думите срещу числата, за да представим паралелните разкази, от една страна, за оскъдността на ресурсите и необходимостта от това да се откажем от определени форми на потребление, а, от друга страна, за могъществото на науката и създаваните от нея технологии, които ще решат всички екологични проблеми, позволявайки на човечеството да надмогне ограниченията на Земята.

„Висенето на опашка е начин на съществуване, хипостаза на комунистическото битие, то е комунистическото усещане за съществуването. Който не познава това усещане, не знае какво е да се живее. … Опашката беше даденост, завоювано благо и на нея се стоеше именно заради това; Тя не беше нашата цел, тя беше нашият смисъл. Естествено по някое време разбираш за какво чакаш. … Жалко че капиталистите успяха да произведат толкова много стоки и да задминат нашата способност да произвеждаме опашки. Производството на стоки победи производството на опашки и ни превърна от пролетарии в жалки консуматори. Диктатурата на стоката се оказа по-силна то диктатурата на опашката. И съветското „гражданско общество“ се оттегли за рекламна пауза“.

Василе Ерну, Роден в СССР

Ако това, което правим, ви харесва, вижте как можете да подкрепите Ratio тук.

Дата на записа: 2 юни 2021 г.

Споменато в епизода

 • Research and Degrowth (R&D) An academic association dedicated to research, training, awareness raising and events organization around degrowth (линк);
 • Критика на чистия разум (книга), Имануел Кант, АИ  Проф. Марин Дринов (линк);
 • Има ли всъщност алтернатива БВП?, Петър Нейков, Investor.bg, 30.06.2019 г. (линк);
 • Измери ме, ако можеш?, Лилия Игнатова, Капитал, 21 декември 2018  (линк);
 • Роден в СССР (книга), Василе Ерну, Критика и хуманизъм, 2009 (линк);
 • Еквадор отказа парична помощ, ще добива нефт в тропическите си гори, news.bg, 16.08.2013 (линк);
 • Закон за предприятията на социалната и солидарна икономика, 2018, Lex.bg (линк).

За госта

Георги Медаров е социолог и асистент в Института по философия и социология към Българската академия на науките.

За водещия

Стоян Ставру е български юрист и философ. Той е доцент в секция “Етически изседвания” на ИФС при БАН. Преподавател по „Биоправо“ (първият в България) и „Медицинско право“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и в Нов български университет. Автор на първата книга по биоправо в България”„Видения в Кутията на Пандора. Биоправо“ (2014).

За подкаста

Тази мини-серия в Ratio Podcast изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – в текущата ситуация ги пренасяме в дистанционен аудио формат.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.