THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP284 – Топлинни вълни [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Епизодът ни тази седмица е посветен на връзката между климатичните промени и човешкото здраве.

Д-р Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи споделя какво представляват топлинните вълни, колко често се случват, кои хора са в най-голям риск и какви са решенията на проблема.

Освен за това, говорим и за кокошка-термометър, докладът на IPCC, нормализиране на международните отношения в космоса и още.

Слушайте ни за седмичната си доза наука!

Споменато в епизода

  • Признаци на нормализиране на отношенията в космоса – руски астронавти излязоха извън МКС, за да подготвят европейската роборъка ERA (тук)
  • Най-новия доклад на IPCC: емисиите глобално трябва започнат да спадат възможно най-бързо, за да останем под 1,5 градусната граница (тук)
  • Птица в Австралия си оставя яйцата в пясъка да се мътят сами (тук)
  • Термометрова кокошка (Thermometer chicken) (Тук)

За госта

Д-р Зорница Спасова работи в Националния център по обществено здраве и анализи към Министерство на здравеопазването от 2008 г. Изследва темата за връзката между климатичните промени и човешкото здраве още от края на следването и по време на докторантурата си по „Климатология“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.