THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP31 – Текила, детски градини и секс с прилепи [w/ Хелиана Дундарова]

В този среднощен епизод на Ratio Podcast Любо и Петко разговарят с д-р Хелиана Дундарова за семейни скандали, дръзки изневери и инфраструктурата на детските градини. Не, не сме изместили фокуса на този подкаст от науката – всички тези теми засягаме от гледната точка на прилепите.

Д-р Дундарова изследва тези невероятни бозайници и споделя много интересни факти за тях като:

  • ролята на прилепите за производството на текила;
  • техния разкрепостен сексуален живот;
  • терморегулацията и появата на крилете при прилепите.

Слушайте ни за невероятно разнообразие на прилепски пениси, истории за нощни похождения и други шокиращи разкрития от тайния живот на прилепите. Ако епизодът не ви е достатъчен, очакваме ви на Ratio представя: Тайният живот на прилепите на 28 януари.

Ratio Podcast се осъществява с подкрепата на SBTech. Повече за тях ще чуете в края на епизода и ще научите на sbtech.com/careers.

Уникредит Булбанк са втория партньор на подкаста – научете повече за тяхното мобилно банкиране, с което нещата са по-лесни.

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg.

За госта

Гл. ас. д-р Хелиана Дундарова работи в отдел “Екосистемни изследвания, екологичен риск и консервационна биология” в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания – БАН.

Завършила е бакалавърска степен „Биология“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Магистърската си степен по зоология придобива в Карлов университет в Прага. Докторската си дисертация изготвя в Института по Биоразнообразие и Екосистемни Изследвания – БАН, на тема „Молекулярна филогения на морфо-групата: Myotis mystacinus (Chiroptera: Vespertilionidae) на Балканския полуостров“.

Изучава разред Chiroptera (ръкокрили) от 10 години. Участва активно в зимното преброяване на прилепните колонии в Чехия и Словакия по време на своята магистратура. През 2012 се включва в картирането на прилепните местообитания по НАТУРА 2000, като експерт в България.

По време на своята магистратура и докторантура, изучава филогенията и филогеографията на целеви видове прилепи в Палеарктика. Придобива умения за установяване на видове двойници, чрез прилагането на молекулярно-генетични методи.

От 2015 до сега участва в изучаването на зоонозните заболявания по прилепите, чрез вземане и анализ на кръвни проби. От 2018 до 2019 е ръководител на проект за защита на подземните местообитания и пещеролюбивите видове прилепи в Киргизстан. Взела е участие в редица пещерни експедиции на Балканите, Западна, Централна и Югоизточна Азия. От 2019 участва като експерт по прилепи в проекта Живот под един покрив.

За подкаста

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.