fbpx

THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP341 – Антинобеловите награди [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Едно от най-големите събития в научния свят (поне в нашия Ratio календар) е изданието на наградите Ig Nobel. Те традиционно се присъждат на изследвания, които “ни карат първо да се засмеем, а после да се замислим”.

Тази година сред финалистите са научни трудове посветени на клизми от времето на Маите, скорпиони със запек и създаването на лос-манекен за краш тестове на автомобили.

За да не изпуснат и други важни теми, Петко и Никола говорят и за:

  • наблюденията на мисията DART;
  • прелитане на мисията Juno край спътника Европа;
  • удължаване на живота на телескопа Хъбъл.

Слушайте ни за седмичната си доза наука!

Епизодът се излъчва с подкрепата на HPE. Хюлет Пакард Ентърпрайз вярват, че това, което ги отличава, са ХОРАТА. Знаят, че всеки ден е нова възможност да подобрят света, в който работим, учим и живеем. Търсят смели и будни таланти, които искат да дадат своя принос. Ако търсите предизвикателства, сигурност, развитие, съмишленичество и споделени успехи, разгледайте кариерните възможности на компанията на careers.hpe.com.

Споменато в епизода

  • James Webb и Hubble едновременно наблюдават сблъсъка на мисията DART (тук) Кадри и от телескопи на Земята (тук)
  • Краят на орбиталната мисия Мангалиян (тук)
  • Близко прелитане на Juno край Европа (тук)
  • NASA и SpaceX обмислят мисия за удължаване на живота на Хъбъл (тук)
  • На 5 октомври се осъществи следващата мисия на Crew Dragon този път с руснак на борда (тук) (тук)Антинобеловите награди за 2022 (тук) (тук)

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.