THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP408 – Сътресение [Ratio Weekly с Никола Кереков ]

Понякога идеята за подкаст епизоди ни намира в неочаквани моменти – като например докато шпакловаме с гипс. Майсторите в този епизод Бойко и Никола са вдъхновени от история в книгата “Кривата на щастието” на Иво Иванов, която слушат докато майсторят.

От разговора ще научите за един от най-сериозните медицински казуси в професионалния спорт – как ръгби и американски футбол водят до тежки мозъчни увреждания. Историята на хроничната травматична енцефалопатия е по-интересна отколкото предполагате!

Този епизод е част от поредицата ни “Patreon Special”, до която имат достъп само нашите поддръжници в Patreon – но този път решихме да го споделим и с всички вас!

Слушайте ни за седмичната си доза наука!

Споменато в епизода:

  • Легендарния ръгби играч Steve Thompson е диагностициран с деменция на 42: (тук)
  • Играч от американската лига е застрелял 6 човека през април 2021: (тук)
  • Какво е хронична травматична енцефалопатия: (тук), (тук)
  • Concussion (2015) – филм по темата с Уил Смит: (тук)
  • Интервю с д-р Бенет Омалу, който за пръв път установява връзката между CTE и американския футбол: (тук)
  • Печалбата е над интересите на хората. NFL отказват да признаят откритията и започват да изфабрикуват фалшиви резултати: (тук), (тук)
  • Научно изследване показва че 99% от мозъците на 202 бивши играчи от NFL имат признаци на хронична травматична енцефалопатия: (тук)
  • Научната статия: (тук)
  • Мозъчна банка за изследване на CTE: (тук)

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud