THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP410 – Холера от космоса [ Ratio Weekly с Никола Кереков]

Сателити могат да предсказват епидемии, седмици преди да избухнат.

Една такава епидемия е холерата. Напоследък има покачване на нивото на заболеваемост, главно в бедстващи райони, което допълнително усложнява ситуацията.

Дали холерата обаче има и положително приложение или основната ѝ функция е да предизвиква диария при хората, ще разберете в епизода.

Никола и Петко разговарят още за:
– Ботоксът действа срещу депресия
– Лазер привлича мълнии
– Бактерии, причиняващи депресия
– Антидепресанти помагат за антибиотичната резистентност.

Слушайте ни за седмичната си доза наука!

Гледайте епизода на видео

Този епизод се излъчва с подкрепата на Ozone.bg, които празнуват своя 15-и рожден ден с 15 дни отстъпки! До 23 май можеш да се възползваш от специални предложения във всички категории на сайта. Виж ги на Ozone.bg

Споменато в епизода:

  • Как засичаме холерата с помощта на сателити (тук) (тук)
  • Ботокс срещу депресия (тук)
  • Бактерии може да причиняват депресия (тук)
  • Антидепресанти помагат за антибиотичната резистентност (тук)
  • Привличане на мълнии с лазер (тук)

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud