THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP431 – Месо без вина [Vox Nihili със Стоан Ставру]

В този епизод Любомир Бабуров, Маргарита Габровска и Стоян Ставру обсъждат:

– Защо месото има значение?
– Какво се случва с отношението ни към месото, когато ловът се превръща в производство?
– Страдат ли бройлерите?
– Какви са не проблемите с месото?
– Серум от бременна крава или водорасли?
– Ще ядем ли скакалци?
– Наистина ли конското е по-вкусно?
– Гняв и месо: кой ще замести Грета Тунберг за месото?
– Магдоналдизира ли се храната?
– Може ли месото да се превърне в хапче?
– Може ли един „истински мъж“ да не яде месо?
– Как изглежда веганка, разсъблечена до месо (PETA)?
– Съществуват ли месо без вина („чисто“ месо) и „щастливи“ кокошки?
– Каква е причината месото да се превърне във фетиш?
– Какво представлява „семиотиката на месото“ (Ставру)?

Месото не е просто храна. То е ключова точка, в която се пречупват редица културни явления. Това е и причината за месото да се говори в най-различен план. Когато сме ловували месото си, в отношението ни към него е имало доза спиритуализъм. Днес, когато го произвеждаме, като че ли е останало единствено рутинното „тъпчене“ и показното потребление. Културното опиянение от мръвката всъщност няма нищо общо с витамин Б12, а със стремежа на човека буквално да погълне смъртта. Култът към месото е част от стратегията на хищника да се справи със своето „битие-през-масата-към-смъртта“. Дали успяваме в тази стратегия? Може да чуете сами.

Гледайте епизода на видео

Споменато в епизода

  • VeganactivistTashPersonjoins PETA for ‘humanmeattray’ animalrightsprotest,MadeleineAchenza,New York Post,02.09.2022 (тук);
  • MeatandDairyProduction, HannahRitchie, PabloRosadoandMaxRoser, Our World in Data, August 2017; (тук);
  • Carnage, 2017 (филм), Simon Amstell(тук);
  • Children are unsuspecting meat eaters: An opportunity to address climate change (статия), Erin R. Hahn, Meghan Gillogly, Bailey E. Bradford, Journal of Environmental Psychology, vol. 78, 2021 (тук);
  • Could lab-grown meat pave the way for more ethical, environmentally friendly food? (статия), Cody Mello-Klein, Northeastern University, 2022  (тук);
  • Lab meat: cellstock vs livestock (откъс от изследване), Meat Atlas 2021. Facts and figures about the animals we eat, Heinrich-Böll-Stiftung, Friends of the Earth Europe and BUND (тук);
  • The effect of meat-shaming on meat eaters’ emotions and intentions to adapt behavior (статия), Anne-Madeleine Kranzbühler, Hendrik Schifferstein, Food Quality and Preference, vol. 107, 04.2023 (тук);
  • With a clean conscience: cleanliness reduces the severity of moral judgments (статия), Simone Schnall, Jennifer Benton, Sophie Harvey, Psychological Science, 2008 (тук).

За госта

Маргарита Габровска е главен асистент в секция “Етически изследвания” към Института по философия и социология при БАН. Има магистърска степен по Интегративна биоетика и докторска степен по Философия (Етика) от Софийския университет. Занимава се с изследвания от областта на етиката на биомедицинските изследвания, наративната етика и социалната философия.

За подкаста

Серията „Вокс нихили“ на Ratio Podcast и Предизвикай правото! изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото, а също така и редица дискусионни теми от сферата на философията. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – в текущата ситуация ги пренасяме в аудио и видео формат.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.