THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP447 – Дърветата ми го говорят [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Оказва се, че растенията не само говорят, но и крещят. Учени установили, че растенията издават пукащи или щракащи шумове в ултразвукови честоти, извън обхвата на човешкия слух. В епизода Никола и Петко се опитват да чуят и разберат какво ни казва природата.

Говорейки за природата, не могат да пропуснат темата и за замърсения въздух и неговото влияние върху здравето на хората и околната среда. Ново проучване показва, че излагането на мръсен въздух още от пренатална възраст може да навреди на децата и да повлияе на поведенческите проблеми в детството и дори на IQ.

Никола и Петко обсъждат и други интересни теми като:

– Открити са останките на гигантски древен кит по-голям от синия
– В най-дълбокият каньон в Азия е открито най-високото дърво на планетата
– Подобряването на вентилацията в училищата, може да повиши резултатите от тестовете и да намали предаването на инфекцията по въздушно-капков път.
– Интересна птица в Нова Зеландия е била освободена след като е смятана за изчезнала.

Гледайте епизода на видео

Епизодът е записан с подкрепата на нашите партньори от Melon.

Благодарим за подкрепата и на Melon, част от Kin+Carta – международна компания с над 2,000 професионалисти, отговорни за дигиталната трансформация на бизнеси от цял свят. Може да разгледате по-подробно с какво се занимават и какви са отворените им позиции на сайта им.

Споменато в епизода

  • Доказателства за връзката между замърсяването на въздуха и развитието на детския мозък (тук)
  • Подобряване на физическите условия в училищата, може да подобри представянето на учители и ученици и да се отрази добре на здравословното им състояние (тук)
  • Стресирани растения издават отчаяни звуци (тук
  • Ревенът (рубарб) издава пукащи звуци, докато расте (тук)
  • Открити са останките на гигантски древен кит по-голям от синия (тук)
  • Най-високото дърво в Азия открито в най-дълбокия каньон (тук) Най-високото в света – секвоята Hyperion (тук)
  • Интересна птица в Нова Зеландия е била освободена след като е смятана за изчезнала (тук

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud