THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP452 – Дълг и бъдеще [Vox Nihili със Стоян Ставру]

В този епизод Любомир Бабуров, Николай Стоянов и Стоян Ставру обсъждат:

– Що е то дълг и колко е дълбока почвата му е нас и по света?
– Как дългът капитализира времето (бъдещето)?
– Пристрастени ли сме към дълга?
– Каква е ролята на държавата?
– Какво е отношението на дълга към капитала?
– Зло ли са лихвите?
– Има ли алтернатива брутният вътрешен продукт?
– „Изтръпнала“ ли е доминиращата икономическа теория или ще продължим да играем старата игра?
– Как продължава кривата на растежа в следващите 100-200 години?
– Може ли да измислим нещо (наистина) ново в икономиката?
– Къде са „призраците на Маркс“?
– Ухрония ли е „икономиката на дара“ (Марсел Мос)?
– Има ли място за понички в икономиката (Кейт Рауърт)?
– Възможен ли е различен баланс между количество и качество в съвременната икономика?
– Каква е човешката природа и можем ли да изберем какво да стимулираме в нея?
– Какво е бъдещето на дълга?

Днес темата е за дълга (като икономическо понятие), а с него и за всичко, свързано с капитала и прогреса. Изправени пред нарастващата планина от дългове и частично коригиращата работа на инфлацията, хората днес не биха могли да живеят без дълг. Дългът е може би една от най-успешните идеи в развитието на човечеството, която стои в основата на съвременната икономика. Къде са „кусурите“ на този модел и има ли той алтернатива – е основната линия, по която се движат различните части от разговора ни. Наистина ли няма нищо по-добро и трябва да продължим да настояваме върху теориите на икономистите от 20-и век или можем да потърсим нови и различни начини, по които да мислим за нашето домакинство? Хората и тяхната природа или икономиката и нейните теории са „виновни“ за нарастването на дълга.

Гледайте епизода на видео

Споменато в епизода

  • Икономика на поничката (книга),Кейт Рауърт, Калиграф, София, 2022(тук),
  • Какво измерва и какво не измерва брутният вътрешен продукт. Много изследователи работят върху показатели, които не се ограничават върху производство, потребление и доходи, но оценяват и качеството на живота (статия), Капитал, Валентин Чавдаров, 2021 (тук),
  • Индекс на брутното национално щастие. Методика и анализ на резултати от емпирично изследване (статия), Атанас Луизов, Диана Съботинова, Бизнес посоки, 2020 (тук),
  • Морални измерения на собствеността(Към обосноваването на една “проприетарна” екология)(книга), Стоян Ставру, София, Издателство на БАН “проф. Марин Дринов”, 2021 (тук).

Практичните хора, които се смятат за свободни от всякакво интелектуално влияние, обикновено са роби на някой покоен икономист.“

Джон Мейнард Кейнс

– Колко икономисти са необходими, за да завинтят една крушка?

– Николко. Свободният пазар ще го направи сам.

Анонимен разговор

За госта:

Николай Стоянов е разследващ и финансов журналист във в. „Капитал“. Започва работа там през 2006 г. като борсов репортер, като в последствие покрива и банковия и пенсионния сектор, а понастоящем е редактор на финансовата секция на вестника. Сред по-съществените му публикации са поредиците материали за фалиралата през 2014 г. Корпоративна търговска банка, които започват още от 2009 г. и са често цитирани в международната преса. Автор е на аудиокнигата “OneCoin: Жената, която измами света”, написана за Storytel и базирана на разследванията му за най-голямата криптовалутна измама от 2015 г. насам.

За подкаста

Серията „Вокс нихили“ на Ratio Podcast и Предизвикай правото! изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото, а също така и редица дискусионни теми от сферата на философията. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – в текущата ситуация ги пренасяме в аудио и видео формат.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.