THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP516 – Изкуственият интелект – имитатор или изобретател? [Agent 001]

Стремглавото развитие на изкуственият интелект в последните години и как точно той помага в иновациите е във фокуса на този епизод. Никола и Кив разговарят с Виктор Ботев за създаването на изцяло български опън сорс голям езиков модел. Обсъждат причините и стъпките, които трябва да се направят, за да се създаде такъв технологичен артефакт. Намирайки се на пътя между данните и изобретенията Виктор споделя и за много интересни примери.

Повдигат и доста други интересни въпроси:
– Как една гора може да бъде използвана за съхранение на данни?
– Защо ИИ толкова се озорва да рисува ръце?
– Как може да натренираме бактерии да синтезират порцелан?

Гледайте епизода на видео

Споменато в епизода

Автор на музиката на подкаста е Мишо

За госта

Виктор Ботев е експерт по изкуствен интелект, който през 2015 година основава ИРИС.АИ, компания която помага на други компании да иновират, като анализира огромни количества научни публикации, патенти и големи данни и ускорява процесите на търсене и синтезиране на информация. Виктор и до ден днешен е технически директор в компанията която се радва на завидни ръст, интерес и инвестиции.

За подкаста

Серията „Агент 001“ на Ratio Podcast изследва пресечните точки на технологиите и обществото, на дигиталното и реалното, на нещата и данните за тях. Партньор на подкаста е Онтотекст, компания, която развива технологии, с които данните придобиват смисъл. Подкастът се реализира и с подкрепата на Данни за добро

Това е една от петте серии на Ratio Podcast – подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще навлезете в света на Изкуствения интелект и технологиите  и ще чуете неформални разговори с интересни събеседници, свързани или вдъхновени от науката и AI.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.