THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP538 – РАЦИОТО: детективи и копелета [Vox Nihili със Стоян Ставру]

Любомир Бабуров и Стоян Ставру обсъждат:
– Кое е общото между „триумфа на науката“ и „измамната подкрепа на субективната сигурност“ (Бъртранд Ръсел)?
– Какво прави един детектив „персонификация на рациото“ („напрегнатост без душа“) и „машина на разума“ (deux ex ratione)?
– С какво детективът е по-добър от всеки полицай?
– Кое е „любимото дете“ на рацио?
– Защо във всеки детективски роман има хотел и в частност фоайе?
– Каква е ролята на слугата на детектива?
– Защо хората наемат детективи?
– Как менталистите промениха работата на детективите?
– Има ли магия около постмодерните детективи и техните събратя: супергероите?
– Защо Скуби Ду е „типичен“ детективски сериал?
– Могат ли жените да бъдат детективи?
– Има ли нужда науката от метафори?
-Каква е ролята на подражателните думи (ономатопеи) в науката?
– Доктор Хаус или Шерлок Холмс?
– Каква и разликата между детектива и лекаря?
– Наука ли е популярната „наука“?
– Какви са ползите и рисковете от превръщането на науката в шоу?

Днешният епизод е посветен на един специфичен художествен жанр: детективските романи. Романите на Агата Кристи и непрестанно умножаващите се истории за Шерлок Холмс са неизменна част от представите ни за това как по логичен път може да открием извършителя на всяко престъпление. В престъпността няма нищо мистично и романтично, става въпрос за поредица от очевидни за Разума парчета от действителността, които съществуват във формата на „находки“. Откриването (чрез наблюдение) и сглобяването (чрез заключение) на тези находки е едно „чисто“ логическо упражнение, при което дедукцията не остава място за никаква автентична онтология. Ако искате да разберете как от Ръсел стигнахме до Скуби Ду, доктор Хаус и в крайна сметка събитията на Рацио, гледайте и слушайте епизода.

Гледайте епизода на видео

Споменато в епизода

  • Влиянието на науката върху обществото (книга), Бъртранд Ръсел, прев. Александра Трайкова, Изток-Запад, 2024 (линк);
  • Детективски роман(книга), Зигфрид Кракауер,прев. Стилиян Йотов, Агата, 2016(линк).

Всеки един триумф на науката се дължи на замяната на авторитета с наблюдение и заключение. Всеки опит за възраждане на авторитета в интелектуалните въпроси е ретроградна стъпка. Част от научната нагласа е, че изявленията на науката не претендират да бъдат сигурни, а само да бъдат най-вероятните да представят доказателства. Едно от най-големите предимства, които науката дава на онези, който разбират нейния дух, е, че им се позволява да живеят без измамната подкрепа на субективната сигурност.

Бъртранд Ръсел
Влиянието на науката върху обществото, прев. Ал. Трайкова

… едноизмерното мислене – в стремежа си да полага идентичности – директно превръща легалното в любимо дете на рациото, при което нелегалното се обезценява чисто и просто като копеле.

Зигфрид Кракауер
Детективски роман, прев. Ст. Йотов

За подкаста

Серията „Вокс нихили“ на Ratio Podcast и Предизвикай правото! изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото, а също така и редица дискусионни теми от сферата на философията. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – в текущата ситуация ги пренасяме в аудио и видео формат.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.