THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP541 – Тимей [Образецът] [Vox Nihili със Стоян Ставру]

Любомир Бабуров, Владимир Маринов и Стоян Ставру обсъждат:
– За какво е разказът на (стария) Критий за Атлантида?
– Защо гърците са „млади по душа“?
– По какво се различават първото от второто раждане?
– Кое обяснение е правдоподобно (с „правдоподобно разсъждение“) и защо винаги узнаваме за нещата „с приближение“?
– Каква е ролята на мита и какво го отличава от „обикновения“ разказ?
– Защо му е на демиургът да създава свят?
– Какво прави копията все по-неточни и как демиургът е овладял „скитащата причина“?
– Защо редът е „положително по-добро от безредието“?
– Какво представлява „световната душа“?
– Какво да прави човек със своите сглобки и кръговрати?
– Защо корените на човека са в небето?
– Какво общо има старостта (и синдромът на пропускливите черва) с триъгълниците?
– Каква на ролята на мозъка-хладилник?
– Какво представлява студът?
-Възможно ли е човек да е лош „по своя воля“?
– Какво представлява семето „звяр“?
– Защо да се люлеем на кораб и как да не злоупотребяваме с лекарствата?

„Тимей“ е диалогът, който се смята за образцов в творчеството на Платон. Въпреки, че може да се усъмним дали става въпрос за диалог или за скрит трактат, състоящ се от поредица от дълги речи, в него може да открием не само „правдоподобно“ (чуйте и преценете сами…) описание на началото на света, предшествано от бърз преразказ на мита за Атлантида, но също така и подробни обяснения както за структурата на човешката душа, така и за предназначението на различните органи на човешкото тяло. Ако искате да разберете какво се крие в сърцето на световната душа, що за страж е сърцето в тялото и какво точноправят белият дроб и далакът, може да насладите на този епизод.

Гледайте епизода на видео

Епизодът е част от вътрешната за Vox Nihili тема „Платоновите диалози“, която е съвместна инициатива на Ratio BG, Предизвикай правото! и Нов български университет. В епизодите, които са включени в поредицата, ще представяме по един от Платоновите диалози с участието на преподавател от Нов български университет. Стремежът ни ще бъде да свържем всеки един от дискутираните диалози с конкретна тема, която продължава да бъде актуална и днес. Вярваме, че „триалогът“ (във всеки епизод ще участват трима души) върху диалозите може да бъде интересен, а гласът на Платон има място в разговорите за проблемите, чието окончателно решение така и не успяваме да постигнем. А може би точно тази невъзможност да постигнем oкончателното решение както по времето, в което са живели Сократ и Платон, така и във времето, когато четем техните диалози, е това, което ни прави хора.

Темата се организира по идея на Стоян Ставру.

Споменато в епизода

  • Тимей (диалог), Платон, Диалози, Том IV, Наука и изкуство, прев. Г. Михайлов, 1990.

Ако наистина този Свят е красив и демиургът е добър, явно е, че той е гледал към вечния образец.

„… според това правдоподобно разсъждение трябва да кажем, че този Свят е създаден като същество живо, одушевено и наистина разумно чрез божествен промисъл.“

А за останалото вие (боговете – СС), като втъчете смъртното в безсмъртното, сътворявайте и раждайте живи същества и като им давате храна, ги карайте да растат и след като загинат, приемете ги обратно у вас.

Едно тяло, сгъстено против природата си, се бори съобразно със своята природа да доведе себе си обратно в предишното си състояние. От тази борба и това разтърсване се създава треперене и тресене и цялото това състояние и това, което го предизвиква, се нарича студ.“

Така че, когато строежът а всяко същество е млад, когато триъгълниците, съставящи родовете, са нови, като че ли току-що изработени, тяхната спойка помежду им е силна и цялото тяло има нежно сцепление, понеже е направено от прясно създаден мозък и е отхранено с мляко. Влезлите в него отвън триъгълници, от които са съставени храните и питиета и които са по-стари и по-слаби от собствените му, то ги загражда със своите, които са нови, разсича ги и ги покорява и като се храни с множество подобни триъгълници, живото същество расте. Но когато коренът на триъгълниците му отслабне поради многото борби, които води дълго време с голямо количество вещества, те е могат вече да разсичат триъгълниците на храната на подобни тям триъгълници, а напротив – самите те се раздробяват лесно от влезлите отвън.“

Платон
Тимей, прев. Г. Михайлов

За подкаста

Серията „Вокс нихили“ на Ratio Podcast и Предизвикай правото! изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото, а също така и редица дискусионни теми от сферата на философията. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – в текущата ситуация ги пренасяме в аудио и видео формат.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.