Научаваме повече за Земята чрез сателити |

Научаваме повече за Земята чрез сателити

Земята е единственият дом, на който човечеството може да разчита – затова трябва да следим отблизо състоянието на нашата планета и да разбираме как се развиват и взаимодействат различните й елементи. Тази идея седи в основата на сателитната програма “Коперник”, за която ще научим повече от форума за популярна наука Ratio на 5 ноември в Sofia Event Center. За програмата ще говори Удриволф Пика, консултант към Европейската комисия, която ръководи “Коперник” заедно с Европейската космическа агенция.

В рамките на “Коперник” 6 семейства сателити успяват да следят в детайли цялото земно кълбо. Това е най-мащабната програма за наблюдение на Земята, фокусирана върху околната среда. Сред основните посоки на изследвания са атмосферният състав, температурните промени, нивата на океаните и моретата, промяната на горските масиви, популациите на морските обитатели и биоразнообразието на сушата. Наблюдавайки отделни елементи от околната среда, учените следят резултатите от климатичните промени, развитието на различни екосистеми под влиянието на природата и човека.

Островите Turks Caicos, преди и след преминаването на урагана Irma

Тези мисии ни дават ценна информация, която е достъпна за всички – учени, политици, обществени организации, предприемачи и обикновени граждани. Така “Коперник” се превръща не само в източник на знания, но и в инструмент за създаване на нови технологии, нови пазари и нови работни места.

“Дори на пръв поглед да изглежда статична, Земята се променя постоянно. “Коперник” ни помага да разберем тази еволюция и да научим повече за планетата ни,” коментира Удриволф Пика, който ще разкаже повече за приложенията на програмата на Ratio.

Цъфтящи водорасли, заснети от “Коперник”

Пика работи с Европейската Комисия от 2015 година, като в момента е част от Copernicus Support Office (CSO) – звено за промотиране на “Коперник” на регионално ниво. Преди това се е занимавал с изследвания на инженерните системи в NASA и е работил върху анализ и дизайн на космически мисии в Сколковския институт по наука и технологии в Москва, Русия.

Освен представянето на програмата “Коперник”, на Ratio ще можете да чуете повече за тъмната енергия и тъмната материя във Вселената от д-р Стивън Голдфарб, CERN, както и за психологията зад паранормалните преживявания от проф. Кристофър Френч, Goldsmiths, University of London. Допълнителна информация за темите и билети за събитието ще намерите тук.