ratio 2017 esen key visual

Read this in English

На 5 ноември ще се случи седмото издание на Ratio. В него ще говорим за реалните неща, които не виждаме, за нереалните неща, които си мислим, че виждаме – и за много неща между тези две крайности. Подбрали сме лектори, които да подобрят сериозно съдържанието на ума ти!

Билетите за Ratio вече са в продажба – виж първите ни лектори.


 

Лектори

На Ratio 2017 ще видите трима международни лектори с презентации на различни теми, а дискусионният ни панел ще бъде с изцяло нови лектори. Ето първите ни гости:

speakers steven goldfarbД-р Стивън Голдфарб

Д-р Стивън Голдфарб се занимава с физика на елементарните частици и работи по експеримента ATLAS на CERN. Участвал е в експеримента L3 на Големия адронен ускорител, с който са поределени трите семейства елементарни частици във Вселената.

През последните години д-р Голдфарб се фокусира върху комуникация на науката с ролята си на ATLAS Outreach & Education Coordinator. Работил е по комуникирането на откритието на Хигс бозона през 2012 година и системата за виртуални визити на ATLAS. Изявява се като лектор на различни TEDx събития, както и като фронтмен на Женевската група Canettes Blues Band.

Лекция: “Липсващите части: Големият адронен ускорител и тъмната Вселена” (“The Missing Pieces: LHC and our dark Universe”)

Още от древни времена хората са се занимавали с научни открития. Днес обаче за пръв път можем да работим по изследване на неща, които не можем директно да видим или усетим. Ще говорим за тъмната материя, антиматерията и тъмната енергия. Ще навлезем в допълнителни измерения и ще се вгледаме в онези 95% от Вселената, които все още не познаваме.

Лекцията ще бъде на английски език без превод.


speakers chris frenchПроф. Кристофър Френч

Проф. Кристофър Френч е британски психолог и скептик, специализирал се в психологията на паранормални вярвания и аномални изживявания. Завежда отдел за изследвания „Аномална психология“ в Департамента по Психология към Goldsmiths, University of London.

В допълнение към академичната си работа проф. Крис Френч често взима участие в конференции, дискусии и други обществени събития, автор е за The Guardian и е бивш главен редактор на списание The Skeptic за повече от десетилетие.

Лекция: “Психология на призраците” (“The Psychology of Ghosts and Hauntings”)

Дори в модерното ни западно общество, проучванията показват, че голям процент от хората вярват в призраци. Много от тях дори твърдят, че лично са срещали призрак. Презентацията ще представи серия фактори, които могат да накарат тези “очевидци” да вярват в срещата си с паранормалното, дори ако в действителност не е имало такава. Ще говорим за прости измами, грешно тълкуване на природни феномени, халюцинации и парейдолия (виждане на неща, които не са там), “слепота на невниманието” (не-виждане на неща, които са там). Ще разгледаме и грешки при свидетелски показания, ролята на сложни електромагнитни полета и инфразвук, фотографски доказателства, призрачни гласове в аудио записи (electronic voice phenomenon), както и ролята на медиите.

Лекцията ще бъде на английски език без превод.


Udrivolf Pica Ratio speakerУдриволф Пика

Удриволф Пика, консултант към Европейската комисия, която ръководи “Коперник” заедно с Европейската космическа агенция. Той работи с Европейската Комисия от 2015 година, като в момента е част от Copernicus Support Office (CSO) – звено за промотиране на “Коперник” на регионално ниво. Преди това се е занимавал с изследвания на инженерните системи в NASA и е работил върху анализ и дизайн на космически мисии в Сколковския институт по наука и технологии в Москва, Русия.

Лекция: Представяне на програмата “Коперник”

Земята е единственият дом, на който човечеството може да разчита – затова трябва да следим отблизо състоянието на нашата планета и да разбираме как се развиват и взаимодействат различните й елементи. В рамките на “Коперник” 6 семейства сателити успяват да следят в детайли цялото земно кълбо. Това е най-мащабната програма за наблюдение на Земята, фокусирана върху околната среда. Наблюдавайки отделни елементи от нея, учените следят резултатите от климатичните промени, развитието на различни екосистеми под влиянието на природата и човека.
По време на презентацията ще научим как работят сателитите от програмата и как можем да използваме информацията събрана от тях.

Лекцията ще бъде на английски език без превод.


pontus jelenaДискусия: Ситуацията с ваксинацията

В последните няколко години в Европа има сериозен ръст на заболелите от морбили и други болести, които доскоро бяха рядкост заради регулярни задължителни ваксинации. Днес съществуват множество групи, които искат това налагане на здравни правила от държавата да спре.

В дискусионния панел на Ratio ще разгледаме темата за задължителните ваксини, ще коментираме дали те крият потенциални рискове от медицинска гледна точка и ще погледнем въпроса за ваксинацията на деца от етична и законова страна.

В панела ще участват гости от The European Skeptics Podcast – Jelena Levin и Pontus Böckman.

Към дискусията ще се включи и д-р Никола Кереков. Той е специалист по имунология и работи в Института по Микробиология към Българска Академия на Науките. Съ-автор е на серия научни статии, публикувани в специализирани издания.

Лекцията ще бъде на английски език без превод.


самуил петканов
В почивката: Самуил Петканов

Самуил Петканов ще осъществи стартъп. Технологичен.

Изобретателят-провинциалист от Младост ще бъде най-новият хипстър с идея за облагородяване на цивилизацията, за която ще поиска крауд фундинг. Елате с пари.

Очаква ви история за наука, технологии и още нещо.

Останете за лекцията по време на основната ни почивка.

 


 

Програма

Есенното издание на Ratio 2017 ще се състои на 5 ноември от 10:00 до 17:00 часа. Ето и пълната програма:

10:00-10:45 – Регистрация
10:45-11:00 – Откриване
11:00-11:45 – д-р Стивън Голдфарб – Липсващите части: Големият адронен ускорител и тъмната Вселена
11:45-12:00 – почивка
12:00-12:45 – Удриволф Пика – Поглед към Земята: представяне на програмата “Коперник”
12:45-13:30 – почивка
13:30-14:30 – Дискусионен панел: Ситуацията с ваксинацията
14:30-14:45 – почивка
14:45-15:30 – проф. Кристофър Френч: Психология на призраците
15:30-15:45 – почивка
15:45-16:45 – време за въпроси и отговори с участието на всички лектори
16:45-17:00 – закриване
17:00-19:00 – afterparty с DJ Краси Москов и бира Ayliak


 

Дарения

Ако просто харесвате нещата, които правим и искате да ни помогнете, можете да го направите със сума по ваш избор:

Сдружение „Еволюционен поглед“ IBAN BG49FINV91501015616307 Първа инвестиционна банка BIC: FINVBGSF

 

Партньори

Ratio нямаше да се случи без подкрепата на нашите партньори: