ratio 2017 esen key visual

Read this in English

На 5 ноември ще се случи седмото издание на Ratio. В него ще говорим за реалните неща, които не виждаме, за нереалните неща, които си мислим, че виждаме – и за много неща между тези две крайности. Подбрали сме лектори, които да подобрят сериозно съдържанието на ума ти!

Билетите за Ratio вече са в продажба – виж първите ни лектори.


 

Лектори

На Ratio 2017 ще видите трима международни лектори с презентации на различни теми, а дискусионният ни панел ще бъде с изцяло нови лектори. Ето първите ни гости:

speakers steven goldfarbД-р Стивън Голдфарб

Д-р Стивън Голдфарб се занимава с физика на елементарните частици и работи по експеримента ATLAS на CERN. Участвал е в експеримента L3 на Големия адронен ускорител, с който са поределени трите семейства елементарни частици във Вселената.

През последните години д-р Голдфарб се фокусира върху комуникация на науката с ролята си на ATLAS Outreach & Education Coordinator. Работил е по комуникирането на откритието на Хигс бозона през 2012 година и системата за виртуални визити на ATLAS. Изявява се като лектор на различни TEDx събития, както и като фронтмен на Женевската група Canettes Blues Band.

Лекция: “Липсващите части: Големият адронен ускорител и тъмната Вселена” (“The Missing Pieces: LHC and our dark Universe”)

Още от древни времена хората са се занимавали с научни открития. Днес обаче за пръв път можем да работим по изследване на неща, които не можем директно да видим или усетим. Ще говорим за тъмната материя, антиматерията и тъмната енергия. Ще навлезем в допълнителни измерения и ще се вгледаме в онези 95% от Вселената, които все още не познаваме.

Лекцията ще бъде на английски език без превод.


speakers chris frenchПроф. Кристофър Френч

Проф. Кристофър Френч е британски психолог и скептик, специализирал се в психологията на паранормални вярвания и аномални изживявания. Завежда отдел за изследвания „Аномална психология“ в Департамента по Психология към Goldsmiths, University of London.

В допълнение към академичната си работа проф. Крис Френч често взима участие в конференции, дискусии и други обществени събития, автор е за The Guardian и е бивш главен редактор на списание The Skeptic за повече от десетилетие.

Лекция: “Психология на призраците” (“The Psychology of Ghosts and Hauntings”)

Дори в модерното ни западно общество, проучванията показват, че голям процент от хората вярват в призраци. Много от тях дори твърдят, че лично са срещали призрак. Презентацията ще представи серия фактори, които могат да накарат тези “очевидци” да вярват в срещата си с паранормалното, дори ако в действителност не е имало такава. Ще говорим за прости измами, грешно тълкуване на природни феномени, халюцинации и парейдолия (виждане на неща, които не са там), “слепота на невниманието” (не-виждане на неща, които са там). Ще разгледаме и грешки при свидетелски показания, ролята на сложни електромагнитни полета и инфразвук, фотографски доказателства, призрачни гласове в аудио записи (electronic voice phenomenon), както и ролята на медиите.

Лекцията ще бъде на английски език без превод.


 

Програма

Есенното издание на Ratio 2017 ще се състои на 5 ноември от 10:00 до 16:00 часа. Пълната програма очаквайте скоро.


 

Билети

Билетите за Ratio вече са в продажба!


 

Дарения

Ако просто харесвате нещата, които правим и искате да ни помогнете, можете да го направите със сума по ваш избор:

Сдружение „Еволюционен поглед“ IBAN BG49FINV91501015616307 Първа инвестиционна банка BIC: FINVBGSF