Ratio 2017

Sofia Event Center, 10 юни 2017

Какво има в съзнанието ти? Колко от него може да стане дигитално? Ще ни превземат ли роботите?

На 10 юни ще погледнем дълбоко в човешкия мозък, високо в Космоса и напред във времето. Шестото издание на Форума за популярна наука Ratio ще събере български и международни лектори, които да покажат как вървим от научна фантастика към научен факт.


 

Лектори

На Ratio 2017 ще видите трима лектори с презентации на различни теми, както и няколко допълнителни участници в нашия дискусионен панел.

peter wattsПитър Уотс (Peter Watts)

Питър Уотс е автор на научна фантастика, но има научен опит като морски биолог. Познат е на читателите като автор, който добавя технически и научни библиографии към своите романи. В България са издадени два, Отвъд разлома и Слепоглед. “Слепоглед” дава поглед върху смисъла на съзнанието и неговите ползи за човека – тема, която сериозно вълнува Уотс и намира отражение в темата на лекцията му.

Лекция: “Съзнателни мравки и човешки мравуняци” (“Conscious Ants and Human Hives”)

Темата ще покрие някои от най-контраинтуитивните открития за същността на съзнанието, разпростиращи се от насекоми, които се разпознават в огледалото до хора, които карат до другия край на града, извършват убийство, почистват уликите и се прибират вкъщи, всичко това в несъзнато състояние. Основна част от темата ще са интерфейсите за връзка мозък-мозък и ще стане дума и за нашумялата вече покрай Елон Мъск Neuralink технология.

Очаквайте информация за останалите ни лектори скоро.


 

Програма

Ratio 2017 ще се състои на 10 юни от 10:00 до 16:00 часа. Очаквайте скоро пълната програма.


 

Билети

Регистрацията за Ratio 2017 вече е отворена. Вземете своя билет сега:

Дарения

Ако просто харесвате нещата, които правим и искате да ни помогнете, можете да го направите със сума по ваш избор:

Сдружение „Еволюционен поглед“
IBAN BG49FINV91501015616307
Първа инвестиционна банка
BIC: FINVBGSF