Месец на космоса |

Месец на космоса

Април месец се изстрелваме в Космоса. Нека полетим заедно и да наблюдаваме невероятното астрономично явление, каквото е Слънчевото затъмнение и да научим какво стои зад него. Ще търсим бъдещия български астронавт и ще разберем какъв е летателния профил на една ракета. Ще разгледаме пустинните планети и тези в света на Sci Fi и ще разберем кои са приликите и разликите между тях и дали в крайна сметка е възможно колония на Марс.

Ало, Слънце

Физика, антропология, астрофизика и астрофотография се събират на 8 април, в името на Слънцето. Доц. д-р Камен Козарев, проф. Диана Гергова и Венцислав Крумов ще разгледат отблизо Слънчевата система. Ще се спрат на небесните тела Луна, Земя и Слънце, за да обяснят по-добре слънчевото затъмнение като астрономично явление. Ще разкажат за тайните и спецификата на заснемането на отделни обекти в Слънчевата система и ще разговаряме за влиянието на Слънцето върху културата и развитието на обществото през годините.

Yuri’s night

На 12 април се отправяме към Космоса с Виктория Тодорова, Ралица Великова , Елка Терзиева  и Simon Jenner, за да научим повече за космическата радиация и нейното влияние върху електрониката. Да разберем как се поддържа спътник в отреденото му малко космическо пространство и да обсъдим значението на Q-MAX. Преди да полетим обаче ще разговаряме за подготовката на един астронавт и колко години отнема тя. Ще разгледаме условията, които са необходими за изстрелванете на една ракета и ще научим за историята на геостационарните спътници.

Desert Worlds: From Mars to Arrakis

На 23 април ще се пренесем в света на Марс и на Dune, за да разгледаме пустинните планети през погледа на научната фантастика и нашето въображение. С д-р Зак Дикесън, планетарен учен, специализиран в геологията на Марс ще обсъдим доколко са реални популярните схващания за пустинните планети в научната фантастика. Ще разговаряме за предизвикателствата да живеем в истинска пустиня и в тази от научната фантастика и ще научим как науката дефинира понятието пустиня за Земята и за Марс.

Премиера: Звезди в обектива

Ще си говорим за изкуството да снимаш нощните небеса – с много спиращи дъха кадри. С Ганчо Ганчев, професионален астроном и фотограф ще се потопим в света на астрофотографията. Ще научим защо в днешни дни астрофотографията и тези, които я практикуват, са от ключово значение за астрофизиката. Ще чуем и много лични истории и невероятни случки, които съпровождат един астрофотограф.

Премиера: Звезден спектър

 Анализът на пълния звезден спектър може да ни даде много неочаквани отговори за структурата на обекти намиращи се на десетки или стотици светлинни години от нас. С проф. д-р Асен Пашов ще влезем в интересния свят на спектроскопията. Ще разберем какви загадки крие оптичният спектър за света около нас и как звездният спектър ни помага да опознаем космическите обект.

Киноодисеи

Tози епизод от серията иnter alia продължава “бавната” серия епизоди, като този ще е  посветен на бавното кино. В него ще засегнем разбира се и темата за Космоса във филмите, незвисимо че понятието за бавно в космическото пространство и на Земята е коренно различно. 

Очаквайте епизода на 26 април.