Зелен месец в Ratio |

Зелен месец в Ratio

Месец юли е Зеленият месец на Ratio. В него ще си говорим за природа, растения, енергия и серия свързани еко-теми. Ще говорим за интелекта на растенията и измеренията на енергията. Ще проследим нашето енергийно минало и бъдеще, ще говорим за опаковките и консумацията на месо, ще изследваме връзката между човека и природата – и ще научим какво общо имат градините и парковете с това. Ще ви представим и две премиери с български и международни еко-експерти.

Тайният живот на растенията

На 17 юли в „Тайният живот на растенията“ ще се опитаме да си преведем езика на природата. Ще разберем как растенията комуникират по между си и с околния свят. Ще говорим и за това как въздействат на хората и на изкуството. Ще изследваме и методите, чрез които се представя природата в изкуството. Наши гости ще бъдат д-р Галя Петрова, доктор по генетика, асистент към катедра Биология на Медицински университет – София, и художника и научен илюстратор Любен Домозетски.

Ratio представя: Енергия

Енергията е това, което прави възможен живота не само на Земята, но и във Вселената. С лекота можем да изброим няколко различни вида енергия – кинетична, потенциална, топлинна, електрическа, тъмна и актуалната днес зелена енергия. Какво обаче е общото между всички тях? На 25 юли ще ги съберем всичките на едно място – крос-научното събитие “Енергия” в кино Cabana, за да проследим връзката между тях.

Премиера: Парников (д)ефект

Любомир Бабуров и Стоян Ставру, които познавате от подкаст-серията Vox Nihili, ще ни срещнат с климатолога д-р Симеон Матев и икономистите д-р Мария Трифонова и д-р Мария Манолова, трима учени от екипа на Климатека. С тях ще обсъдим въглеродният диоксид ли е единственият „злодей“, как да стигнем въглеродна неутралност, достатъчни ли са технологичните иновации или всеки един от нас трябва да промени поведението си.

Премиера: Climate (In)Action

Климатичните промени вече разрушават нашите общества и екосистеми. Никога преди не сме имали толкова много научно доказани данни и решения за проблема. Защо тогава не действаме, а наблюдаваме отстрани ситуацията като на забавен каданс (който постепенно се ускорява все повече)? С Аманда Сабо и Питер Вийг обсъждаме как науката може да противодейства на това бездействие, какви са ползите от нисковъглеродна икономика и какво се очаква да направим в крайна сметка.
Vox Nihili

Vox Nihili

Серията Vox Nihili ще включва два тематични епизода по темата на месеца. В “Месо без вина” ще говорим за вегетарианството, алтернативните източници на протеин, “истинските мъже” и “семиотиката на месото”. В “Опаковки” пък на фокус е постигането на екоефективност при проектирането на продуктите по начин, който да изключи самата концепция за отпадък.
inter alia

inter alia

В културната серия inter alia ще разгледаме връзката между човека и природата през идеята за нейното опитомяване. Ще говорим за дивата пустош, за подредените крадини и паркове и за това как сме възприемали природата около нас през вековете. След епизода ще гледате различно на междублоковото пространство или саксиите на балкона!
Vox Nihili

Ratio Talks

В два епизода на Ratio Talks ще обсъдим енергийното минало и бъдеще на човечеството. Ще говорим за това как добиваме и съхраняваме енергия, за какво я използваме и какво ни е позволила да постигнем. Ще погледнем назад към историята и въглищата, без които Индустриалната революция и технологичният подем не биха били факт. Но ще се обърнем и към бъдещето, защото за него ни трябват иновативни енергийни източници.