AI: Денят на Страшния код |

AI: Денят на Страшния код

20.06.2023 ( 19:00 ) | Kino Cabana | ВХОД: 20 BGN

Денят на Страшният код наближава, независимо дали сме готови за него или го искаме. Сега остава на човечество да реши как ще продължи да съществува след него и дали ще успеем да опитомим изкуствения интелект.

Темповете, с които се развива AI, са изключително бързи и почти ежедневно се добавят нови сфери, в които изкуственият интелект участва активно. Но с бурното развитие в сферата се засилва и необходимостта от т.нар. “AI alignment” – адаптирането на изкуствения интелект към човешките ценности и нужди и избягване на изкривявания и рискове, свързани с невярна информация.

Експертите виждат два възможни сценария – AI в ролята на създател на стойност или хаос.

На “AI: Денят на Страшния код” с нашите гости ще разгледаме подробно и двата сценария и ще си говорим за:

  • Как бихме могли да спечелим от “раждането” на AI?
  • Какви са ползите от изкуствения интелект?
  • Можем ли да го контролираме?
  • Ще може ли да припишем човечност на машините?
  • Възможно ли е Изкуствения интелект да бъде научен да “чувства” данните?
  • Дали развитието на сетива в AI e за добро, или ни изправя пред по-голяма заплаха, която няма да можем да контролираме?

“AI: Денят на Страшния код” ще избухне на 20 юни в “Kino Cabana”. Елате, за да разберете кой сценарий е по-вероятен за съвместното ни бъдеще с AI.

Билети

За лекторите

Христо Томов е предприемач и експерт по машинно самообучение, партньор и съосновател на „Дриймикс”. Ръководител е на направлението за изкуствен интелект, както и на Дриймикс AI Клуб – вътрешна организация в областта на ИИ и машинното самообучение. Има 20-години практика в IT сферата в България, за две години в Люксембург стига до ръководител на отдела за интеграция на Lombard International Assurance. Завършил e „Информатика“ и има две магистърски степени в СУ „Св. Климент Охридски” в областта на Big Data и Machine learning/Data Mining в застрахователния сектор. Преподавал е „Основи на електронното управление“ в СУ.

Никола Тулечки е лингвист, експерт по данни и част е от екипа на Factcheck.bg – първата платформа в България, която се занимава ексклузивно с проверка на фактите. Завършил е докторантура в Тулуза (Франция) върху приложенията на автоматична обработка на езика на доклади за инциденти в авиацията. Работи като експерт по данни в “Онтотекст” от 2017 година, където основно се занимава със семантично моделиране и интегриране на данни.

Константин Василев е програмист с интерес към изкуствения интелект, който се занимава с мобилни апликации и игри. По време на кариерата си заема ръководни позиции в техническите екипи на редица компании – Skyscanner, Crytek, Tiger Technology и Sciant, където и към момента е Vice President Of Technology Development. Съосновател е на студио за мобилни игри. КиВ нееднократно е бил гост на Ratio в събития на живо (включително Ratio Forum) и онлайн формати.