Търсене на живот във Вселената [Ratio Rooftop Party] |

Търсене на живот във Вселената [Ratio Rooftop Party]

09.08.2022 ( 19:00 ) | Музейко | ВХОД: 15 BGN

Съзерцавайки нощното небе, естественото любопитство взема превес с въпроси: Сами ли сме във Вселената? Ще намерим ли извънземни и други обитавани светове извън книгите и филмите? И ако да – дали това ще са “малки зелени човечета” или Холивуд подценява креативността на природата?

Астрофизикът Янина Методиева и молекулярният биолог Мирослав Иванов ще ни разкажат за светове отвъд представите, които сме си създали досега.

Първо Мирослав ще ни разкаже как би изглеждал този извънземен живот. С него ще обсъдим:

  • Кои са основните характеристики, които правят живота живот?
  • Откъде и как въобще се появяват органичните молекули на Земята?
  • Дали екстремофилните организми на Земята загатват къде да очакваме живот на други планети?
  • Какви усилия полагаме, за да не заразим Вселената със Земен живот?

След като знаем какво търсим, с Янина ще обсъдим къде и как въобще търсим живот:

  • Какви са условията за обитаемост на една планета, освен познатата “зона на Златокоска”?
  • Къде в нашия Слънчев квартал се крият обитаеми обекти – от Марс до серия удобни луни?
  • Къде другаде и с какви методи да търсим живот извън Земята?
  • Как новите технологии ще ни позволят да станем по-добри “ловци на извънземни”?

Програма

19:00 – Отваряме врати
20:00 – Мирослав Иванов: живот на други светове
20:45 – Почивка
21:00 – Янина Методиева: обитаеми светове
21:45 – Q&A сесия
22:30 – закриване

Билети

Билетът не е резервация за седящо място. Препоръчваме ви да дойдете по-рано преди старта на събитието, за да си осигурите удобно място. На входа може да ви бъде поискан документ за самоличност и охраната да провери личния ви багаж. Лица под 18 години се допускат само с придружител.

Тъй като събитието се провежда на открито, възможно е при лошо време да преместим датата му. В този случай билетите важат без нужда от презаверяване или могат да бъдат върнати и да ви възстановим сумата.

За лекторите

Янина Методиева завършва магистърска степен по Астрономия и астрофизика във Физическия факултет на СУ през 2013 г. През 2018 г. защитава докторантура в Queen’s University, Белфаст и Обсерваторията в Арма, Северна Ирландия. Научните ѝ интереси са в областта на изследванията на хладни звезди и техните планетни системи в различни части на електромагнитния спектър, предимно в радио и ултравиолетови вълни. В момента работи и преподава в Института по астрофизика към Виенския университет и от години активно се занимава с популяризация на науката.

Мирослав Иванов завършва молекулярна биология и биохимия в Софийски Университет. Защитава докторантура в Института по молекулярна патология във Виена, Австрия. Прави постдокторантура в Институт Францис Крик, Лондон, а в момента работи по втора – в АстраЗенека, Кеймбридж, Великобритания. Работи в областта на повреди в ДНК, геномна стабилност и невроонкология.