Дресирани да обичат |

Дресирани да обичат

29.08.2023 ( 19:00 ) | Кино Cabana | ВХОД: 20/25 BGN

Съпроводено ли е отключването на домашната ви врата с ентусиазирано джафкане? Били ли сте свидетели как кокошки възприемат гледача си за алфа-петел? Или може би имате собствено мнение по въпроса дали мястото на енота, поровете и бухалите е в човешка къща? Тогава ще бъдете сред себеподобни на следващото ни събитие – “Дресирани да обичат”.

На 29 август ще чуем как дивото животно успява да се превърне в домашно. На пръв поглед одомашняването на животните може да ви звучи като отдавна известен на науката процес, но всъщност много от обстоятелствата около произхода на първите домашни животни са крайно неясни. Ще проследим стремежа на хората да покорят животинския свят и ще търсим разликата между опитомяване, дресиране и подчиняване.

Ще поговорим и за отговорността на хората за изчезването и застрашаването на някои видове животни. Нашето пътешествие ще започне още в праисторията и ще стигне до съвременния ветеринарен кабинет.

От събитието ще разберем още:

  • Как е възможно дивите животни да се привържат към хората и да се превърнат в домашни любимци?
  • Могат ли животните да бъдат наречени “домашни терапевти”?
  • Как взаимодействието с животни помога на хората с физически и психически затруднения?
  • Могат ли ветеринарните лекари да подобрят комуникацията и разбирането между хората и животните?

Елате на 29 август на “Дресирани да обичат”, за да научите повече за произхода на вашите домашни любимци!

Събитието се осъществява с подкрепата на Mastercard.

Билети

Билетът не е резервация за седящо място. Препоръчваме ви да дойдете по-рано преди старта на събитието, за да си осигурите удобно място. На входа може да ви бъде поискан документ за самоличност и охраната да провери личния ви багаж.

Лица под 18 години се допускат само с придружител. Деца до 7 години нямат нужда от билет.

За лекторите

Стелла Николова специализира в сферата на археозоологията. Това е дялът от археологията, който се занимава с изследването на животинските останки, откривани при разкопки, и изследва взаимоотношенията между човекът и животните в миналото. Заниманията ѝ с тази специалност започват в края на бакалавърската ѝ степен като стажант в Националния Природонаучен музей. Продължава образованието си в университета в Единбург, където завършва магистърската си степен. От декември 2022 г. е назначена към Националния археологически музей по програмата на МОН за млади учени и постдокторанти. Занимава се професионално и с рисуване, което е и специализацията ѝ в гимназията. В бъдеще се надява да изготви и самостоятелна изложба.

Д-р Мила Бобадова, известна в социалните мрежи под името Козата Ани, е ветеринарен лекар и основател на клиники “Добро хрумване!“. През 2011 г. д-р Бобадова получава наградата на публиката на Български хелзинкски комитет “Човек на годината” за активната й дейност по темата за насилието над животните, в следствие на която особената жестокост към животни и боевете с животни са квалифицирани като престъпление в Наказателен кодекс. Няколко месеца по-късно, д-р Бобадова е включена в класацията “100 най-влиятелни жени на България” на списание Капитал.

Д-р Бобадова е асоцииран член на European Society of Veterinary Dermatology. Учредител и Председател e на Българска Асоциация по Ветеринарна дерматология.