Апокалипсис кога? |

Апокалипсис кога?

26.05.2022 ( 19:00 ) | Кино Cabana | ВХОД: 15 BGN

Събитието ще се проведе на английски език.

Съществуват толкова много филми и теории за края на света – нападение на извънземни цивилизации, апокалиптични сблъсъци, нашето собствено самоунищожение, изригване на Слънцето и т.н. Каква е вероятността това наистина да се случи с нашата планета?!

В “Апокалипсис кога?” ще си говорим за няколко възможности, които биха довели до унищожаване на планетата ни и на човечеството. Ще видим дали краят ни е най-вероятно да дойде от други цивилизации в Космоса или от нас самите и дали по-зрелищен ще е колапсът на Слънчевата система или разпадането на обществото и това, което ни сплотява.

Виктор Данчев ще ни разкаже различни фаталистични (и фантастични?) космически сценарии. С него ще обсъдим:

  • Какво ни очаква при среща с астероид и какви са възможните решения, от изстрелване на лазери до детонации (с или без участието на Брус Уилис)?
  • Как Вселената си играе на тото и колко всъщност вероятно е да си заминем от странстваща черна дупка или изригване на гама лъчи?
  • Кога трябва да напуснем нашия слънчев квартал и дали има реализъм в Battlestar Gallactica?
  • Какъв е неоспоримият и сигурен край на Вселената?

Сабин Роман пък ще се спре върху краха на цивилизацията и човечеството изобщо. Той ще ни разкаже:

  • Можем ли да предвидим математически колапса на едно общество?
  • Каква е вероятността човечеството да се самоунищожи?
  • Кои са точките на напрежение, в които е най-вероятно да “счупим” социалната структура?

Двамата лектори се пресрещат в парадокса на Ферми и въпроса дали не сме срещали извънземни защото те са твърде далеч, или защото са били “твърде отдавна” и са се самозатрили.

Ако се надявате, че човечеството ще има различен край от този на динозаврите; ако темата за необятността на Вселената, формите на живот в нея, буквалното и предполагаемото в изгрева и залеза на Слънцето ви провокира — то тогава ви очакваме на 26 май. Не можем да ви обещаем happy end, но поне времето ни заедно ще е интересно!

Билети

Събитието вече е приключило, но можете да гледате записа му, както и още над 24 часа Ratio-съдържание с нашия виртуален пропуск!

Виж повече за виртуалния пропуск и какво включва той.

За лекторите

Виктор Данчев е физик в ЕндуроСат и докторант по Теоретична Физика в Софийски Университет, където работи по тема свързана с неутронните звезди. Основните му интереси са в сферата на гравитацията, физиката на високите енергии и авиокосмическото инженерство.

От 2016 г. е координатор на най-голямата практическа образователна програма, свързана с Космоса, на Балканите – Космически Предизвикателства, която подготвя следващото поколение учени, инженери и предприемачи за космическия сектор чрез работа по реални проекти. Като част от тази програма, Виктор участва и в разработването на най-големия безплатен онлайн курс за космическо образование – Spaceport.

Сабин Роман се занимава с дългосрочно моделиране на еволюцията на човечеството и изследва взаимовръзките между демографски, екологични и технологични фактори. В работата си, той използва теория на динамичните системи, мрежова наука, моделиране на многоагентни системи и машинно самообучение.

Има магистърска степен по математическа физика от Университета в Единбург и докторска степен по симулиране на комплексни системи от Университета в Саутхемптън.