За данните и хората [SOLD OUT] |

За данните и хората [SOLD OUT]

30.01.2024 ( 19:00 ) | SOFIA LIVE CLUB | ВХОД: 20/25

Данните са навсякъде около нас и ако успеем да ги разчетем, могат да ни покажат изцяло нов свят и да се превърнат в мощен инструмент за човека. 

На 30 януари ще срещнем на сцената “Данните и хората”. Нашите лектори Никола Тулечки, Жоро Пенчев, Доброслав Димитров и Иван Иванов ще ни разкажат как данните все повече осмислят света на хората. 

В забързания свят на технологиите AI и Data Science набират голяма популярност и трансформират различни индустрии, като постепенно оформят бъдещето на  взаимодействието между машини и данни. Ще обсъдим как могат да си колаборират тези две области и човечеството да извлече максимума от това. Ще разгледаме ползите от използването на ИИ в сферата на образованието и как децата бързо се научават да “промпват”. Ще разберем и как правилното разчитане и използване на данните би могло да доведе до създаването на т.нар. “умни градове”.

Ще обсъдим защо данните се възприемат като валута в бизнес средата и ще търсим отговори на въпроси, като:

  • Как данните свързват хората със средата, в която живеят и защо те са ключ към по-здрава демокрация?
  • Защо решихме да правим изцяло български LLM (голям езиков модел) и как подготвихме български данни за да го обучим?
  • Точно колко по-продуктивни ни прави генеративният изкуствен интелект и какво значи това за подрастващото поколение?

Очакваме ви на 30 януари, за да отключим заедно цифровия свят на Data Science и AI.

Събитието се осъществява със съдействието на “Данни за добро” и “Общество” и с подкрепата на Ontotext.

Билети

Билетът не е резервация за седящо място. Препоръчваме ви да дойдете по-рано преди старта на събитието, за да си осигурите удобно място. На входа може да ви бъде поискан документ за самоличност и охраната да провери личния ви багаж. Лица под 18 години се допускат само с придружител. Деца до 7 години нямат нужда от билет.

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking “Get Tickets” will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available

За лекторите

Никола Тулечки е лингвист, експерт по данни и част е от екипа на http://Factcheck.bg – първата платформа в България, която се занимава ексклузивно с проверка на фактите. Завършил е докторантура в Тулуза (Франция) върху приложенията на автоматична обработка на езика на доклади за инциденти в авиацията. Работи като експерт по данни в “Онтотекст” от 2017 година, където основно се занимава със семантично моделиране и интегриране на данни.

Жоро Пенчев е софтуерен специалист с над двадесет годишен опит в управлението, осъществяването и бизнес развитието на софтуерни проекти. Притежава дългогодишна биография в гражданския сектор по теми от областта на електронно управление, иновации и предприемачество, образование, градски политики и планиране. Съветник на министъра на електронното управление, вицепремиера по ефективно управление и министъра на икономиката, в които роли участва активно в изготвянето на националните политики и проекти в областта на данни, дигитализация, оперативна съвместимост и електронни услуги. Преподава в Института за публична администрация и консултира редица администрации в областта на политики за данните и стратегическо планиране. Координирал е работата в областта на управление, икономика и технологии в изработване на дългосрочната стратегия за развитие на столицата, а понастоящем отговаря за стратегическото развитие и политиките за дигитализация, планиране и данни в “Екипът на София”. Председател на управителния съвет на фондация “Общество.бг” и част от екипа, създал първия национален портал за отворени данни и инициатор на успешната кампания за отворен код в публичните софтуерни проекти.

Доброслав Димитров – Завършил финанси в САЩ, технологичен сериен предприемач с над 20 години опит. Съосновател на Империя Онлайн, Ъпнетикс, академията ИТ Таланти, космическата компания ЕндуроСат. Инвеститор в различни области и начинания. Лектор в конференции, училища, университети по теми като предприемачество, технологии, мотивация и личностно израстване. Председател на БАСКОМ и БРАИТ.

Иван Иванов e завършил магистратура по компютърни науки в Бонския университет в Германия. Занимава се професионално с машинно самообучение от 2016 година. Работил е по индустриални решения с изкуствен интелект в сфери като predictive maintenance, demand forecasting, recommendation systems, graph learning. Съосновател е на организацията „Данни за добро“, която подпомага граждански организации за решаване на социално значими проблеми чрез обработка и анализ на данни. Съосновател е на стартиращата компания „Labsi“, която предлага мобилно приложение, с което хората могат да следят здравето си.