Ratio представя: Енергия [SOLD OUT] |

Ratio представя: Енергия [SOLD OUT]

25.07.2023 ( 19:00 ) | Кино Cabana | ВХОД: 20/25 BGN

Енергията е това, което прави възможен живота не само на Земята, но и във Вселената. С лекота можем да изброим няколко различни вида енергия – кинетична, потенциална, топлинна, електрическа, тъмна и актуалната днес зелена енергия.

Какво обаче е общото между всички тях? На 25 юли ще ги съберем всичките на едно място – крос-научното събитие “Енергия” в кино Cabana, за да проследим връзката между тях.

Събитието се осъществява с подкрепата на Yettel, които са партньор на целия Зелен месец юли в Ratio.

Потенциална или кинетична, тъмна или зелена…

Ще започнем тази енергична вечер с ревизия на енергийните закони и преглед на различните видове енергия – не за да ви припомним часовете по физика, а за да ви покажем докъде сме стигнали днес в разбирането и концептуализирането на енергията. И да видим какви неотоговорени въпроси гоним още.

Ще излезем извън границите на Земята, за да научим повече за тъмната енергия. Наш гост ще бъде д-р Маги Лю от Европейската космическа агенция. Тя работи по мисията Euclid, която изследва природата на тъмната материя и тъмната енергия. От нея ще чуем повече за мисията и хипотезите за същността на тъмната енергия.

Ще отделим специално внимание и на така важната за човечеството електрическа енергия. Ще разгледаме начините за добиване на зелена енергия, ще говорим за най-новите и успешни технологии за генериране и съхранение на енергия. На фокус поставяме мечтаното устойчиво бъдеще – и ще видим каква трябва да е стратегията ни за стигане до него.

Експерименти и награди

Но няма да останем само на думи! Чрез серия от експерименти ще покажем многото лица на енергията. Никога не знаем какво да очакваме на сцената от Наско Стаменов, но в негово присъствие се материализират светещи кисели краставички и горящи фъстъци…

Нашите партньори от Yettel също ще са на събитието с важна зелена кауза. Старите кабели, по които тече енергията и батерии, в които я складираме, заслужават по-добро бъдеще от това да прекарат старините си в “онова чекмедже” в хола ви. Донесете ги на събитието и ги оставете в специалния пункт за електронни отпадъци на Yettel. Всеки кабел, зарядно, телефон, таблет или батерия ви носи шанс за спечелване на тяхната специална награда!

Едно е сигурно – на 25 юли ще генерираме заедно малко социална енергия, ще наелектризираме въздуха и ще погледнем в бъдещето чрез “Енергия”. Чакаме ви в кино Cabana!

Програма

19:00 – отваряме врати
20:00 – 20:35 – Петър Руевски: Правилата на енергията
20:45 – 21:20 – Марияна Янева: Зелена енергия
21:35 – 21:50 – Наско Стаменов: Енергийни експерименти
21:50 – 22:30 Maggie Lieu: Dark energy

Д-р Маги Лю ще води своята презентация на английски, а всички останали теми ще бъдат представени на български.

Билети

Благодарим много на всички за интереса към събитието! Билетите ни за присъствие на място са разпродадени и няма да продаваме такива и на входа. Ако темата за различните измерения на енергията наелектризира вниманието ви, може да наваксате с темата като си вземете виртуален билет за достъп до записа ни.

Билетът не е резервация за седящо място. Препоръчваме ви да дойдете по-рано преди старта на събитието, за да си осигурите удобно място. На входа може да ви бъде поискан документ за самоличност и охраната да провери личния ви багаж. Лица под 18 години се допускат само с придружител.

Лектори

Д-р Маги Лю е астрофизик и работи за разкриване на мистериите на тъмната материя, тъмната енергия, зараждането на Вселената и галактичните групи. Тя използва статистически модели и машинно самообучение, за да извлече ключова информация от големи обеми данни. Освен научната си дейност, тя се занимава активно и с комуникация на науката. Често участва в различни медийни формати, за да коментира научни теми от ракетни изстрелвания до открития на Марс. Преподава Машинно самообучение към Университета в Нотингам.

Марияна Янева е сред пионерите в сектора на възобновяемата енергия в България. Започва да се занимава с темата като журналист преди повече от 15 години и основава платформата за бизнес информация за възобновяема енергия Renewables Now. Била е част от ръководния екип на Българска ветроенергийна асоциация. Към днешна дата оглавява отдел Бизнес развитие в Ренърджи – инженерингова компания, специализирана в проектиране на фотоволтаични електроцентрали, системи за съхранение на енергия и зарядни станции за електромобили. Допълнително се занимава с повишаване на обществената информираност и развитието на политики и комуникации в Асоциация за производство, съхранение и търговия с електроенергия (АПСТЕ). Участва в работни групи по качество на жизнения цикъл и развитие на умни електрически мрежи в рамките на европейската асоциация за слънчева енергия Solar Power Europe.

Петър Руевски е истински фен на физиката. Инженер по образование (и призвание) и програмист по професия, но в живота нищо техническо не му е чуждо. Неутолимо вътрешно любопитство го кара (на моменти против волята му) да вниква в дълбочина в устройството на всичко около нас – как и защо работи и на какви принципи се основава. Има вроден усет да прави нещата да работят по-добре. Независимо дали става дума за тостер, фотоапарат, 3-D принтер или токамак. Някога хора като него са проектирали пирамидите, строили са катапулти, стенобойни машини, кораби и сложни крепостни съоръжения, но бидейки скромен, понастоящем помага на колите да се движат плавно в гравитацията на Земята.

Наско Стаменов е един от най-успешните комуникатори на науката в България. Той преподава химия както на начални класове, на гимназисти, така и на студенти, а в допълнение ръководи ученически отбори на международни състезания. Наско е част и от „Корпус за Бързо Гърмене“ – най-атрактивният научен екип, който зрелищно рекламира химията. Той е учител в НПМГ.