Ratio представя: Еволюция на еволюцията

Ratio представя: Еволюция на еволюцията

16.05.2021 (11:30) | Sofia Tech Park | ВХОД: СВОБОДЕН

Как са се променили разбиранията ни за гените? С какви инструменти за тяхната манипулация разполагаме?

🧬 На 26 март тази година светът отбеляза 80-ата годишнина на британския биолог, хуманист, еволюционист и един от най-значимите автори на нашето време, Ричард Докинс. Той е човекът, който преди 45 години успява да обърне с главата надолу Дарвиновата теория за еволюцията с твърдението си, че основната единица, върху която действа естественият подбор не е индивидът, а по-скоро самият ген.

Какво казва по въпроса науката днес? Гените ли са наистина “виновни” за постепенните промени и отдалечаване на отделните видове едни от други?
За да отговорим на този въпрос ви каним на 16 май да проследим заедно най-важните етапи в развитието на генетиката в последните 50 години:
🧬 Какво се е променило в разбиранията ни за еволюцията и генетиката през последните няколко десетилетия?
🧬 С какво е допринесъл за това технологичният прогрес?
🧬 Какво вещае бъдещето предвид все по-бързо развиващите се методи за редактиране на гени?

Регистрация

Присъствието на събитието е безплатно след регистрация тук.

За участниците

Виолета Желязкова е изследовател на прилепи и пещери, част от семейството на National Geographic и възпитаник на конкурса за комуникация на науката „Лаборатория за слава“. В момента завършва докторантурата си към Националния природонаучен музей при БАН, посветена на Болестта на белия нос при хиберниращите видове прилепи.

Славил Пейков е молекулярен генетик и преподавател в катедра Генетика на Софийски Университет “Св. Климент Охридски”. Завършил е докторантурата си в Хайделбергския университет (Германия). Има дългогодишен опит в сферата на генното инженерство и синтетичната биология. Един от ръководителите на българските отбори по синтетична биология iGEM Bulgaria. Изследванията му в момента са концентрирани в областта на бактериалната геномика и изучаването на механизмите на антибиотична резистентност в патогенните бактерии на генетично ниво.

 

/// Това събитие е част от програмата на Софийския фестивал на науката, организиран от Британски съвет под патронажа на Министерството на образованието и науката и в партньорство със Столична община.