fbpx

Европейска нощ на учените 2019 – ГАБРОВО

Европейска нощ на учените 2019 – ГАБРОВО

27.09.2019 (15:00) | Технически Университет - Габрово | ВХОД: СВОБОДЕН

Ето какво ще видите в Европейската нощ на учените 2019: https://nauka.bg/night/programa/

Технически университет – Габрово

Наука в града REFRESH
Серия от активности, подходящи за ученици в начален, среден и гимназиален курс на обучение (1-12 клас). Събитията ще се проведат в библиотеката на ТУ – Габрово.

15:00-15:20
Мобилни роботи
Ще бъдат представени четири мобилни робота:
верижен робот Lego, управляван по Wi-Fi с мобилен телефон;
колесен робот Lego, движещ се по разчертана линия;
колесен робот Lego, задвижван чрез пляскане с ръце;
верижен робот с камера Spy Tank, който се управлява с телефон и позволява наблюдение в реално време на картината от камерата. Макети на системи за автоматизация, управлявани с индустриални компютри.

15:20-15:40
Забавни игри от науката и техниката
Ученици от гр. Габрово ще бъдат разделени по класове, като всеки клас ще получи задачи (~морзова азбука, ~хронология на технологиите, ~логическа игра), които ще трябва да реши, като се раздели на малки групи. Успешното преодоляване на всяка задача ще носи точки, които ще се сумират в края на състезанието.

15:40-16:10
Тайните на интелигентния дом и интернет на нещата (IoT) – що е то?
Учениците от гр. Габрово ще се запознаят с широкото приложение на концепцията за интелигентен дом и интернет на нещата. Те ще научат как домашните уреди могат да бъдат умни и автоматизирани според частта от денонощието и местоположението им, как те могат да комуникират помежду си и как само с едно приложение да бъдат управлявани.

16:10-16:30
Състезание за презимяване на дрон
Състезание между ученици от гр. Габрово за успешно приземяване на най-голям брой дронове върху предварително определена цел. Място на провеждане – на открито пред библиотеката.

16:30-17:10
Съвременни технологии в управление и приложение на осветлението
Учениците от гр. Габрово ще се запознаят с някои от най-новите и атрактивни начини за управление на осветлението. Заниманието включва четири демонстрации:
съвременно безжично, интернет и гласово управление на силата на светлината и цвета на лампи и системи за осветление;
приложение на електромагнитна левитация и безжично пренасяне на енергия в осветителната техника;
съвременно LED улично осветление с фотоволтаично (PV) захранване от слънчева енергия. Начини и средства за ефективно насочване на светлина по дължината на улицата.

17:10-17:30
Наука в града REFRESH
Официална церемония за откриване и награждаване на победители в конкурсите REFRESH

17:30-18:00
Лаборатория REFRESH
Разходка в лабораторията
В рамките на Европейската нощ на учените, граждани и гости на града ще могат да посетят отворените лаборатории на ТУ – Габрово и да се запознаят с основните изследвания и технологични възможности там:
сграда Баждар, Корпус 2, лаб. 2217: Интелигентни системи за безопасност – в лабораторията ще научите какво представляват съвременните системи за видеонаблюдение, сигнално-охранителна дейност, контролът на достъп и пожароизвестяването;

сграда Баждар, Корпус 2, лаб. 2704: Електрически апарати за защита и управление на електромобили – ще се запознаете с електрически апарати за защита и управление на електрически асансьор, електромобил и фотоволтаична система и съвременните тенденции в задвижването на електромобили;

сграда Баждар, Корпус 2, лаб. 2604: Осветителна и инсталационна техника – Какви са технологиите на производството на LED лампи? Как да изберем най-подходящия тип лампи? Какво е „опасна синя светлина“ и как влияе осветлението върху активности ни? За видовете светлинни източници и тяхното приложение разказват доц. Цанков и инж. Милко Йовчев;

сграда Ректорат, лаб. 3409: Фотоволтаични системи – За всички, които се интересуват от фотоволтаични системи и за възможностите да си осигурим електрическа енергия, която да захранва дома и преносимите устройства;

сграда Ректорат, лаб. 3315 и 3314: Роботика и автоматизация – В лабораторията ще бъдат демонстрирани стимулационни макети на системи за автоматизация и ще бъде показана работата на индустриален робот.