Европейска нощ на учените 2019 – ПЛОВДИВ

Европейска нощ на учените 2019 – ПЛОВДИВ

27.09.2019 (08:00) | Пловдив | ВХОД: СВОБОДЕН

Цялата програма на събитието може да видите тук: https://nauka.bg/night/programa/

Ето какво ще се случи в Пловдив:

Площад „Стефан Стамболов“, срещу ул. „Патриарх Евтимий“ 3

18:00-22:00
Магия REFRESH
Щандове с експерименти, демонстрации и опити:
Дайте име на екзосвят!
По случай 100-годишния си юбилей, Международният астрономически съюз (МАС) организира глобалната кампания „Дайте име на екзосвят – МАС100“. За всяка държава е отделена една екзопланетна система – научете за „българската“ и участвайте с предложения за нейното име!;

Слънчевото затъмнение на 2019 г.
Последното пълно слънчево затъмнение се състоя на 2 юли 2019 г. Екип на Института по астрономия пътува до Чили, за да наблюдава слънчевата корона по време на тоталитета. Ще научите за тази вълнуваща експедиция, както и повече за слънчевите затъмнения по света;

Тайните на Земята
Демонстрационен щанд с минерали, скали, фосили, пъзели, модели на вулкани, земетресения, микроскоп, UV-лампа и други. Представят учени от Географ БГ и Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“;

Бойни роботи
Образователен център по програмиране Академия РОБОТИКА представя технологиите в света на децата. Малки и големи ще могат да програмират с пъзел блокчета, да управляват боен робот и да се забавляват с LEGO скорпион;

Забравящият мозък
Какво представлява деменцията и болестта на Алцхаймер? Какви са симптомите и какво се случва с човешкия мозък при тези състояния? Научете чрез VR видеа, изработване на неврон с подръчни материали, интерактивни занимания и други. С участието на д-р Костадин Чомпалов, МУ – Пловдив;

Забавна физика с клуб „Квант“
Учениците от Клуб на знаещите „Квант“, с ръководители Васил Базелков и д-р Стефан Николов, ще покажат опити по физика, с които ще ви убедят, че физиката, освен сложна, може да бъде и много забавна;

Детски Научен Клас – ДНК
Присъединете се към научното шоу на ДНК – Детски Научен Клас – ще вали дъжд от омагьосващи огнени демонстрации и ледени приключения със сух лед и течен азот. Ще се потопите в света на микроорганизмите и ще изследвате вируси, бактерии и дрожди. Ще научите как се получава киселото мляко, защо хлябът не е плосък, кой ни разболява, защо трябва да си мием ръцете добре и още много любопитни научни факти.

Европейски кът
В Европейския кът посетителите ще се запознаят с информация за проекти, финансирани от Европейската комисия, включително стипендиите „Мария Склодовска-Кюри“, и с EURAXESS – паневропейска мрежа, създадена от Европейската комисия за подкрепа на кариерното развитие и мобилността на учените и насърчаване на научното сътрудничество между Европа и света.

В партньорство с Фондация Пловдив 2019 и Община Пловдив.

19:00-21:00
Наука в града REFRESH
Български архитектурен модернизъм в Пловдив
Фондация „Български архитектурен модернизъм“ организира разходка из центъра на Пловдив. Маршрутът на обиколката ще премине през емблематични примери за периода на българския архитектурен модернизъм. Начална точка на разходката: фонтаните пред Община Пловдив.

Регионален природонаучен музей – Пловдив

18:00-19:00
Наука в града REFRESH
Уикипедия в науката: дали, кога и как?
Среща разговор за ролята на Уикипедия в популяризирането на науката, културното наследство и познанието като цяло. Представя: доц. д-р Вася Атанасова от Институт по биофизика и биомедицинско инженерство, БАН и Уикипедия на български език.
Зала Планетариум

18:00-22:00
Наука в града REFRESH
Нощ на отворени врати
Наскоро реновираният Регионален природонаучен музей – Пловдив разполага с богата колекция от ценни видове препарирани животни, с най-добрия аквариум в страната – дом на над 200 вида сладководни, морски риби и безгръбначни, с атрактивен терариум, където живеят екзотични земноводни и влечуги от цял свят. Посетителите ще имат възможност да разгледат колекцията от минерали и фосили, представящи геологичната и биологична история на страната, ще видят още най-дългата препарирана змия в Европа, колекцията „Най-големите насекоми в света“, цялостно възстановен скелет на пещерна мечка и много други.

20:00-21:00
Магия REFRESH
Прожекция в работен вид на филма „Поглед от ръба“
„Поглед от ръба“ е късометражен филм за шестима души, които се озовават
разпръснати из дванадесет места в България, докато се борят да открият своето
място, принадлежност и общност. Чрез езика на съвременния танц, преплитащите им
се съдби дават на зрителя един поглед от ръба на границите на човешките емоции и
разум.

Ще имате възможност първи да се докоснете до филма преди неговата официална премиера и да дадете ценна обратна връзка на екипа преди финализирането му.

Филмът е колаборация между български и американски екип: режисьор-хореографите
Коста Каракашян и Стефани Ханджийска и четиримата български танцьори (Васил
Зелямов, Гергана Илиева, Цвета Дойчева, Петър Грудов) и двама американски
артисти – операторът и монтажист Кевин Чиу и композиторът Джулиън Лайтнър.

Локациите за снимки включват Пловдив, Проходна пещера, крепост Овеч, Слънчев
бряг, Музеят на религиите в Стара Загора, Мраморното езеро и други.

Зала Планетариум

Проектът се реализира се с подкрепата на Национален фонд „Култура“, Дерида
Денс Център и е част от програмата на „Пловдив 2019 – Европейска столица на
културата“.

Медицински университет Пловдив
бул. „Васил Априлов“ 15А

Наука в града REFRESH
08:00-18:00
Отворени врати на музейната експозиция „Медицината по тракийските земи“
Студентски информационен център – етаж 2

14:00-18:00
Изложба на картини от Пленера на МУ – Пловдив – „Лекари и художници – ЗАЕДНО“
Фоайе, етаж 2 на Аудиторния комплекс

14:00-18:00
Фотоизложба с уникални кадри от участието на 12-ти санитарен балкански полк в Първата световна война „Българските лекари на фронтовата линия в моменти на затишие“
Фоайе, етаж 1 на Аудиторния комплекс

16:00-18:00
Концерт на студенти, преподаватели и служители „Талантите на МУ – Пловдив“
IV аудитория на Аудиторния комплекс

18:00-20:00
Хепънинг с Кулинарен базар
Двор пред Аудиторния комплекс на МУ – Пловдив

ИЗК „Марица“

18:00-20:00
Наука в града REFRESH
Нощ на отворени врати: Съхраненото многообразие при доматите
Посещение на експериментално поле с колекция от разнообразни диви и културни видове домати. Изложба и дегустация на домати. Участващи учени: доц. д-р Станислава Грозева, доц. д-р Даниела Ганева и доц. д-р Иванка Тринговска.
Централна сграда, фоайе 2-ри етаж, експериментално поле

18:00-20:00
Магия REFRESH
Биология за малки и по-големи бъдещи изследователи
Щандът ще предложи забавни биологични експерименти за малчуганите, наблюдения под микроскоп на микроорганизми и насекоми, разглеждане на колекции от насекоми и много математически игри и награди. Участващи учени: гл. ас. д-р Ганчо Пасев, ас. д-р Весела Радева, гл. ас. д-р Цветанка Динчева, доц. д-р Иванка Тринговска, доц. д-р Станислава Грозева, ИЗК „Марица“ и Цветомила Фотева – гост.
Централна сграда, Лаборатория по Имунитет на вирусни болести, библиотека, фоайе 3-ти етаж

19:00-20:00
Наука в града REFRESH
Културното наследство в земеделието – научни постижения и изявени изследователи
Кратки презентации от учени и гост-лектори, беседи, експонати от Националния земеделски музей. Участващи учени: доц. д-р Славка Калъпчиева, доц. д-р Величка Тодорова, доц. д-р Даниела Ганева, доц. д-р Димитрина Костова, ИЗК „Марица“, гл. ас. Здравка Михайлова и Ваня Коцева, Национален земеделски музей.
Централна сграда, конферентна зала, фоайе 1-ви етаж

Lucky Дом на киното

17:00-18:30
Наука в града REFRESH
Прожекция на филма за известния физик и преподавател Теодосий Теодосиев „Формулата на Тео“
Какво е важно за доброто образование? Трябва ли един успешен физик да познава поезията на Хьолдерлин? Може ли да се преподава търсенето на нравствения абсолют? А да се подарява най-ценния и скъп продукт днес? Или това е само Формулата на Тео?
Вход свободен, като е необходимо да получите своя билет след 23 септември от билетната каса на Lucky Дом на киното. Всеки зрител може да получи максимум три билета.

В партньорство със Screening Emotions.