Европейска нощ на учените 2019 – СЛИВЕН

Европейска нощ на учените 2019 – СЛИВЕН

27.09.2019 (16:00) | СЛИВЕН | ВХОД: СВОБОДЕН

Цялата програма на Европейската нощ на учените 2019 можете да видите тук: https://nauka.bg/night/programa/

А ето какво предстои в Сливен:

Музей на текстилната индустрия – Сливен

17:00-18:30
Магия REFRESH
Приказно космическо пътешествие „Приключенията на Грифит“
Творческо ателие за деца на сдружение „Общество за култура и съпричастност ЩЪРКЕЛИТЕ“ и детско онлайн списание „Щъркел“. Децата ще научат какво е екзопланета, ще напишат групова приказка за приключенията на Грифит и ще нарисуват Грифит на любимата му екзопланета.

17:00-19:00
Магия REFRESH
Щанд с геометрични дъски Open Geoboard
Център по забавна математика представя щанд за развиване на въображението и пространственото мислене чрез дървените геометрични дъски Open geoboard. Разтягайки разноцветни ластици между пинчетата на дъската, се „рисуват“ първо прости линии и геометрични форми, после по-сложни фигури на хора, животни, къщи, цветя и т.н. Докато се забавляват, децата ще се запознаят с основните геометрични фигури и техните елементи, с понятия като обиколка и симетрия, а оттам и със структурата на звездното небе.

17:00-20:00
Магия REFRESH
Главоблъсканици и пъзели
Център по забавна математика представя щанд с триизмерни пъзели, занимателни задачи и популярни настолни математически игри. За всекиго по нещо – от деца на 4-годишна възраст до техните родители, баба, дядо.

17:00-20:00
Наука в града REFRESH
Фотографска изложба „Хлебни Мрежи“
Изложба на мрежата „Хлебни къщи“, чиято мисия е да бъдем свързани чрез хляба, като оформяме места за среща, където хората, познати и непознати, да се сближават и подкрепят и да развиват неподозираните си артистични заложби.

18:30-19:30
Магия REFRESH
Изработване на катапулт
Образователна инициатива „Биоигри“ предизвиква малките участници да изработят катапулт и да научат как работи той.

19:00-21:00
Магия REFRESH
Изработване на шевици
Кът, в който, в рамките на плат във вид на умалена квадратна мрежа, групата на любителите на традиционни костюми „СедянкаТА“ ще покаже на участниците как се изработват елементи на шевици.

19:00-22:00
Наука в града REFRESH
Нощ в музея – текстилът през вековете
Отворени врати в Музея на текстилната индустрия – Сливен с демонстрации на текстилна техника и технологии.

19:00-22:00
Наука в града REFRESH
Вариации в синьо
Изложба, посветена на ръчното текстилно печатане и багренето с индиго – проект, реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

19:00-19:30
REFRESH кафене
TextTech „Коприна“
Презентации и обсъждане на теми, свързани с коприната от историческа, научна, икономическа и художествена гледна точка. В партньорство с Технически университет – филиал и колеж Сливен.

19:30-20:00
REFRESH кафене
Цвят и светлина
Презентация и експерименти на тема, свързана с цветовете и светлината от гледна точка на науката. В партньорство с учен физик и астроном.

19:30-20:30
Магия REFRESH
Интересните животни
Работилница, в която малките изследователи ще се запознаят с интересни факти за някои от най-забележителните животни на нашата планета. Бавноходките, например, могат да оцеляват незащитени в Космоса. Какви ли други интересни същества има? Извънземни ли са те? Или просто има доста животни, за които не знаем нищо? Децата ще участват в търсаческа експедиция за намиране на животните и в ролева игра. Всяко дете ще изработи едно от животните за спомен.
Подходящо за деца над 5-годишна възраст.

20:00-21:00
Магия REFRESH
TextTech „Коприна“
Щанд с микроскопски наблюдения, експерименти и демонстрации, провеждани от преподаватели и студенти от Технически университет – филиал и колеж Сливен.

21:00-22:00
Магия REFRESH
Полетът на пеперудата
Рисуване на пеперуди на общо копринено платно с преподаватели и ученици от Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“ – Сливен.

Наука в града REFRESH
Европейски кът
В Европейския кът посетителите ще се запознаят с информация за проекти, финансирани от Европейската комисия, включително стипендиите „Мария Склодовска-Кюри“, и с EURAXESS – паневропейска мрежа, създадена от Европейската комисия за подкрепа на кариерното развитие и мобилността на учените и насърчаване на научното сътрудничество между Европа и света.

Крепост Туида

16:00-20:00
Наука в града REFRESH
Пътят на медицината – традиции от Средновековието до днес
Представяне на акценти от историята на медицината посредством експерименти, демонстрации, експозиции, презентации и дебати. На тематични щандове посетителите ще се запознаят с развитието на медицината от миналото до наши дни.

16:00-20:00
Наука в града REFRESH
Постоянна експозиция на реконструкции „Ранно средновековие“
Отворени врати в Крепост Туида. Демонстрации на възстановки на облекла и елементи от бита през Ранното средновековие.

16:00-20:00
Магия REFRESH
Археологията – слово за миналото или вълнението да бъдеш откривател
Археолозите от Регионален исторически музей – Сливен ще представят професията археолог, как работят археолозите, какви инструменти и материали използват, как възстановяват откритите при разкопки артефакти, как ги реставрират и консервират, какви трудности срещат при работата на терен и други подробности от „кухнята“ на археологическите проучвания.