fbpx

Европейска нощ на учените 2019 – СТАРА ЗАГОРА

Европейска нощ на учените 2019 – СТАРА ЗАГОРА

27.09.2019 (16:00) | Регионална библиотека "Захарий Княжески" - Стара Загора | ВХОД: СВОБОДЕН

Ето какво предстои да видите в Европейската нощ на учените 2019 в гр. Стара Загора: https://nauka.bg/night/programa/

Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора

16:00-17:00
Магия REFRESH
Хлебна математика
Организация „Мрежа хлебни къщи“ кани децата над 5-годишна възраст да се включат в работилница, която съчетава магията на хляба и увлекателността на математиката.
Бъдете част от една различна работилница, в която хлябът ще се свърже в плюс безкрайност с математиката, за да разкрие малка част от нейната увлекателна магия…

19:00-20:00
Наука в града REFRESH
Зелени Балкани и Спасителен център за диви животни
Представяне на дейността на Зелени Балкани и Спасителен център за диви животни (ветеринарни дейности, поддръжка на базата, опазването на дивите животни и природата на България). Един от методите за опазване на застрашени от изчезване животински видове е т.нар. опазване еx situ или извън естествената среда. В тази връзка като част от дейността на Зелени Балкани, в Стара Загора функционира единственият в страната Спасителен център за диви животни. На гости на събитието ще присъстват мишеловът Мишо и горската улулица Чара.

17:00-20:00
Магия REFRESH
Забавна наука
На своя лабораторен щанд, Детски Научен Клас – ДНК ще убедят малките посетители, че освен всичко друго науката може да бъде и много забавна. Активностите ще включват от опити с нетопящ се сняг, слайм за вкъщи, хидрофобен пясък, реакции със сменящи се цветове и pH индикатори до експерименти с въздух под налягане и демонстрации, свързани с науката за звука (кудкудякащи чаши, гръмосен барабан, свистящи маркучи и ръмжащи балони).

17:00-20:00
Магия REFRESH
Щанд с геометрични дъски Open Geoboard на Център по забавна математика
Щанд за развиване на въображението и пространственото мислене чрез занимание с дървените геометрични дъски Open geoboard. Разтягайки разноцветни ластици между пинчетата на дъската, се „рисуват“ първо прости линии и геометрични форми, после по-сложни фигури на хора, животни, къщи, цветя и т.н.
Подходящо за деца над 5-годишна възраст.

17:00-20:00
Магия REFRESH
Главоблъсканици и пъзели
Център по забавна математика представя щанд с триизмерни пъзели, занимателни задачи и популярни настолни математически игри. За всекиго по нещо от деца на 4 годишна възраст за техните родители, баба, дядо.

18:00-21:00
Магия REFRESH
Изработване на шевици
Кът, в който в рамките на плат във вид на умалена квадратна мрежа, групата на любителите на традиционни костюми „СедянкаТА“ ще покаже на участниците как се изработват елементи на шевици.

17:00-20:00
Наука в града REFRESH
Европейски кът
В Европейския кът посетителите ще се запознаят с информация за проекти, финансирани от Европейската комисия, включително стипендиите „Мария Склодовска-Кюри“, и с EURAXESS – паневропейска мрежа, създадена от Европейската комисия за подкрепа на кариерното развитие и мобилността на учените и насърчаване на научното сътрудничество между Европа и света.

17:00-21:00
Магия REFRESH
Магия с 3D принтер
На своя лабораторен щанд, Заралаб Академи ще ни разкаже за всички подробности по 3D принтирането. В рамките на нощта на учените посетителите ще могат да наблюдават целия процес по принтиране. А докато това се случва гостите ще могат да разгледат и други принтирани мостри и да зададат своите въпроси на лектора.