fbpx

Европейска Нощ на Учените в MOVE.BG

Европейска Нощ на Учените в MOVE.BG

27.09.2019 (17:00) | MOVE.BG | ВХОД: СВОБОДЕН

За поредна година “Нощта на учените” завладява София, а MOVE.BG ще участва с богата програма. На 27 септември те очакват редица събития – изложба, игра, прожекция, лекции и незабравими срещи с вдъхновяващи учени.

Програма в MOVE.BG:

17:00-00:00, етаж 1 – Изкуство от микроорганизми: специална изложба “Изкуството в науката. Агар арт-рисунки с микроорганизми върху хранителна среда”. Творбите са дело на участници в конкурса на Агар Арт, организиран от сп. “Българска наука” и “Ридаком”.

17:00-18:00, етаж 3 – Средновековните замъци по българските земи: доц. дин. Николай Овчаров ще ни въведе в чудния свят на българската средновековна история с разкази за замъците по българските земи и техните собственици. Доц.Овчаров е виден историк от Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките (НАИМ-БАН).

17:00-18:00, етаж 1 – Учениците и техните открития: среща с най-младите учени преди техните големи научни открития. Запознайте се с момчетата от националния отбор по математика и техните ръководители и научете какво вдъхновява младите хора и защо виждат смисъл в науката.

18:30-19:30, етаж 3 – Възрожденските български предприемачи: д-р Боряна Антонова-Голева ще ни разкаже за възрожденските български предприемачи и техните мрежи, благодарение на които България се превръща в част от европейската цивилизация. Д-р Антонова-Голева е асистент в Института за исторически изследвания към Българската академия на науките.

18:30-20:00, етаж 1 – Прожекция на филма “Полярни изследователи” и дискусия с автора Мария Чернева: документалният филм разказва за последната българска експедиция на Антарктида, тайните на най-голямата лаборатория и историите, които ледът пази. Мария Чернева е една от дългогодишните журналистки в Българската национална телевизия, автор на репортажи, разследвания и документални филми по редица значими обществени проблеми.

19:30-20:30, етаж 3 – Ролята на гражданите в науката: как можем да правим наука без да сме учени? Лекция на Петър Теодосиев, основател на най-голямата специализирана научна медия у нас – списание “Българска наука”.

20:00-21:00, етаж 3 – Вечери за научни наивници: един разговор с младите учени, техните малки провали по пътя към голямата наука и къде са ги отвели временните несгоди.

20:30-21:30, етаж 1 – Химикът-гръм и трясък: изумителни химични реакции, Менделеева таблица, пушек – какви ли магии ни очакват в септемврийската нощ? Посетете щанда с експерименти на гл. ас. дхн. Божидар Стефанов от Технически университет – София.

20:30-21:30, етаж 1 – Теория на хаоса в ежедневието: среща с Дилян Христов.

21:00-22:00, етаж 1, 2 и 3 – Лов на научни съкровища: една невероятна, вълнуваща и спираща дъха игра. Разделете се на отбори и се включете в приключението из трите етажа в MOVE.BG. Заедно ще се впуснем в търсене на отговори, преследване на загадки и грабежи на научни съкровища! Повече подробности – на място на 27 септември.

Очакваме те на 27 септември на улица “Сердика” №20. Еко барът ни ще бъде отворен през цялото време.

Нека магията на науката започне сега!