Нищо страшно |

Нищо страшно

19.09.2023 ( 19:00 ) | Кино Cabana

Страхувате ли се от високо? Или да говорите пред много хора? Или от края на света?

Страхът е чувство, което в повечето случаи ни предупреждава за наличието на опасност и е от решаващо значение за нашето физическо оцеляване. Но понякога ни пречи да надскочим себе си и да постигнем повече.

За баланса на страха и различните видове страх ще си говорим на “Нищо страшно”.

Откъде идва страха? Дали се раждаме с определен асортимент от страхове или ги придобиваме впоследствие?

Ами безстрашието? Свикнали се да мислим за него като позитивно качество, белег на героизъм. Но липсата на страх може да се отрази негативно на менталното ни здраве и да ни постави в опасност. Оказва се, че съществува такова нещо като “здравословен страх” и възпитанието му от ранна възраст е особено важно.

Безстрашието и героизма ще разгледаме не само в психологически, но и в литературен аспект. Ще погледнем през различни литературни призми към образа на героя и изобразяването на страха в изкуството.

Елате на 19 септември, за да чуете още:

  • Има ли нещо общо между страх, смелост и дързост?
  • Какво става, ако сте “оперирани” от страх?
  • Можем ли да разпознаем страха в другите?
  • Какво е страхът и какво го причинява?
  • До колко е безопасна непрестанната жажда за повече адреналин?

Страхът има много лица и на 19 септември ще се осмелим да погледнем във всички тях!

Събитието се осъществява с подкрепата на Столична програма “Култура”.

За лекторите

Светлина Колева е доктор по психология, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и психотерапевт. В изследователската си работа се интересува от “тъмната страна” на човешката личност и нейните прояви във взаимоотношенията между хората. Публикувала е няколко книги по темата.

Благой Д. Иванов е работил като сценарист, копирайтър и репортер, но в последните години разделя ангажиментите си основно между литературата и киното. Доскоро работи като редактор в издателския бранш, а в момента е част от екипа на радио „Фокус“, където води кино предаването „Сториборд“. Заедно с колегите си от специализирания сайт Operation Kino създава през 2015 г. видео подкаст, посветен на киното – Inglourious Kunts , който вече включва над 100 реализирани епизода.

Автор е на няколко книги, сред които е сборникът „Добрите, лошите и грозните“, посветен на седмото изкуство а през 2019 г. реализира заедно с художника Петър Станимиров комиксовата колекция от кратки новели „Седем градски гряха“. Автор е и на няколко художествени книги, сред които са психотрилърът „Мазето“ и научнофантастичната семейна драма „Крехар“, а през 2021 г. излиза от печат първата му детска книга – „Плюшеното приключение“, на която художник е аниматорът Свилен Димитров.