Гид на любителя астроном

Гид на любителя астроном

30.01.2020 (19:30) | Астрономическа обсерватория на СУ | ВХОД: СВОБОДЕН

На 30 януари ще си поговорим за предстоящите астрономически събития през предстоящата година и за наблюденията с телескоп при ясно небе. Лекторът Пенчо Маркишки ще представи и новата си книга – „Гид на любителя астроном 2020“.

„Гид на любителя астроном 2020“ съдържа информация за предстоящите през годината по-забележителни астрономически явления, като е отделено повече внимание на условията за тяхното наблюдение от България. Книжката съдържа и няколко авторски статии на различни теми от астрономията и астрономическата оптика. Целта е тази информация да се представи на широк кръг читатели, проявяващи интерес към астрономията и да е от полза на любителите астрономи при планирането на техните наблюдения.

Заповядайте в Астрономическа обсерватория на СУ в Борисова градина на 30 януари от 19:30; вход свободен.

Пенчо Димитров Маркишки е роден през 1970 г. в гр. Шумен. Интересът му към астрономията датира от ранните му ученически години. През 1985 г. започва да се занимава с фотография и астрофотография. По-късно конструира първите си стационарни и преносими инструменти за фотографски астрономически наблюдения. Авторът има много публикации в наши и чужди научнопопулярни издания, посветени на оптиката, астрономията и астрофотографията. От 2008 г. работи като оптик в Институт по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН и в катедра „Астрономия” на СУ „Св. Климент Охридски“.