Кръжок по астрономия: ГРАВИТАЦИОННИ ВЪЛНИ – СЕГА НАКЪДЕ?

Кръжок по астрономия: ГРАВИТАЦИОННИ ВЪЛНИ – СЕГА НАКЪДЕ?

07.04.2022 (19:30) | зала А207, Физически факултет | ВХОД: СВОБОДЕН

07 април (четвъртък), 19.30 ч., зала А207, Физически факултет

Гравитационните вълни са едно от най-фундаменталните научни открития в днешно време. Те са предсказани теоретично от Алберт Айнщайн през 1916г., в неговата Обща теория на относителността и наблюдателно потвърдени през 2015г.

В настоящата лекция ще разгледаме накратко историята на търсенето на гравитационните вълни. Подробно ще обясним методите, по които гравитационните вълни се детектират. Основен акцент в лекцията ще бъде какво носят те като нова научна информация и за решаването на кои научни проблеми биха били полезни. В края на лекцията ще обърнем поглед и към бъдещите перспективи и предизвикателства в областта на гравитационната астрономия

За лектора:

Учител по физика и астрономия в училище Izzi science for kids и Първа частна математическа гимназия, ръководител на ученическия отбор, който представя страната ни в Международната олимпиада по астрономия и астрофизика. От много години е ръководител на няколко школи за подготовка на талантливи ученици за участие в различни състезания по физика и астрономия. Неговите ученици редовно са сред най-добре представящите се на националните и международни конкурси по тези две науки.

 

Междувременно Кръжока по Астрономия, към катедрата по астрономия на Физическия факултет на СУ подновява физическите си събития. Цялата програма може да видите тук.

 

Предишно събитие Следващо събитие