Кръжок по астрономия: ГРАВИТАЦИОННИ ВЪЛНИ – СЕГА НАКЪДЕ?

Кръжок по астрономия: ГРАВИТАЦИОННИ ВЪЛНИ – СЕГА НАКЪДЕ?

07.04.2022 (19:30) | зала А207, Физически факултет | ВХОД: СВОБОДЕН

07 април (четвъртък), 19.30 ч., зала А207, Физически факултет

Гравитационните вълни са едно от най-фундаменталните научни открития в днешно време. Те са предсказани теоретично от Алберт Айнщайн през 1916г., в неговата Обща теория на относителността и наблюдателно потвърдени през 2015г.

В настоящата лекция ще разгледаме накратко историята на търсенето на гравитационните вълни. Подробно ще обясним методите, по които гравитационните вълни се детектират. Основен акцент в лекцията ще бъде какво носят те като нова научна информация и за решаването на кои научни проблеми биха били полезни. В края на лекцията ще обърнем поглед и към бъдещите перспективи и предизвикателства в областта на гравитационната астрономия

За лектора:

Учител по физика и астрономия в училище Izzi science for kids и Първа частна математическа гимназия, ръководител на ученическия отбор, който представя страната ни в Международната олимпиада по астрономия и астрофизика. От много години е ръководител на няколко школи за подготовка на талантливи ученици за участие в различни състезания по физика и астрономия. Неговите ученици редовно са сред най-добре представящите се на националните и международни конкурси по тези две науки.

 

Междувременно Кръжока по Астрономия, към катедрата по астрономия на Физическия факултет на СУ подновява физическите си събития. Цялата програма може да видите тук.