Кръжок по астрономия: Развитието на радиоастрономическата обсерватория LOFAR-BG

Кръжок по астрономия: Развитието на радиоастрономическата обсерватория LOFAR-BG

30.09.2021 (19:30) | Астрономическа обсерватория на СУ в Борисова градина | ВХОД: СВОБОДЕН

30 септември (четвъртък), 19.30 ч., Астрономическа обсерватория

РАЗВИТИЕТО НА РАДИОАСТРОНОМИЧЕСКАТА ОБСЕРВАТОРИЯ LOFAR-BG

LOFAR (Low Frequency Array) е нискочестотен радио телескоп (10-250 MHz), разработен от нидерландския Институт по радио астрономия (ASTRON) за изследване на ранната и далечна Вселената, слънчевата активност, и земната атмосфера. LOFAR се състои от голям брой иновативни наблюдателни станции с антени тип фазирана решетка из цяла Нидерландия и част от Европа, свързани с оптична високоскоростна връзка. В ход е създаване на българска LOFAR станция, която ще е първата в цяла югоизточна Европа и ще даде възможност на български и чуждестранни учени и студенти да се развиват и допълнят отличните си оптични изследвания с авангардни радио наблюдения. В лекцията ще научим за наблюдателните цели на проекта и за актуалното развитие на изграждането на радиотелескопа в България.

За лектора:

Доц. д-р Камен Козарев получава докторска степен по Астрономия от Бостънския университет, специализира в астрономическата обсерватория „Харвард – Смитсониън“, а в момента е доцент към Института по Астрономия с НАО, към БАН. Неговите изследвания са насочени върху изучаването и моделирането на слънчевите изригвания, по-специално как заредените частици (предимно протони) се ускоряват от ударни вълни в плазмената корона на Слънцето до почти релативистични енергии. През последните години д-р Козарев работи активно за развитието на радиоастрономията в България.

Събитието на нашите партньори от Кръжока по Астрономия към Катедра Астрномия на СУ ще се проведе в астрономическата обсерватория на СУ в Борисовата градина.