Кръжок по астрономия: Планети около двойни звезди и множествени звездни системи

Кръжок по астрономия: Планети около двойни звезди и множествени звездни системи

12.08.2021 (19:30) | Физически факултет на СУ, зала А207 | ВХОД: СВОБОДЕН

Известно е, че много от звездите в Млечния път не са самотни в пространството, а са в двойни звездни системи, при които те са много близко една до друга и обикалят около общ център на масите. Виждаме ги като слаба единична точка на астрономическите кадри, поради огромното разстояние от нас до тях. Но когато равнината на въртене на такава система съвпада с лъча на зрение на наблюдателя, в даден момент блясъкът спада поради преминаване на едната звезда пред другата. Наричаме такива звезди затъмнително-променливи.

Фотометрични проучвания от космически телескопи са много подходящи за осигуряване на прецизни наблюдения за изследване на множествени звездни системи и търсенето на планети около двойни звезди. Ярък пример е изключително успешната мисия Kepler, която помогна за откриването на хиляди звездни системи от висок порядък, включително и на няколко планети около двойни звезди. Благодарение на почти пълното покритие на цялото небе и дългото време на наблюдение, мисията TESS е също толкова способна да открива такива системи.

На събитието ще може да се запознаете с някои от последните открития на TESS в областа на планети в двойни звездни системи, на тройни, четворни и шесторни звездни системи, ще обърнем внимание на процеса на откриване и анализ на тези системи и ще обсъдим техния астрофизичен контекст.

За лектора:

Веселин Костов е възпитаник на Софийския Университет “Св. Климент Охридски”, където завършва бакалавър със специалност астрономия. В момента работи като астроном към NASA и института SETI. Научните му интереси са свързани с изследването на планети извън Слънчевата система чрез анализ на фотометрични данни от мисиите Kepler, К2 и TESS. Веселин ръководи екипа, отговорен за откриването и характеризацията на пет от дванадесетте известни до момента транзитни планети в двойни звездни системи, както и на система от три планети, обикалящи около червено джудже, намиращо се “само“ на 35 светлинни години от нас.

Събитието на нашите партньори от Кръжока по Астрономия към Катедра Астрномия на СУ ще се проведе в зала А207 на Физическия факултет.