Кръжок по астрономия: Живот във Вселената – граници и перспективи

Кръжок по астрономия: Живот във Вселената – граници и перспективи

28.04.2022 (19:30) | зала А207, Физически факултет | ВХОД: СВОБОДЕН

28 април (четвъртък), 19:30 ч., зала А207, Физически факултет

Това издание на кръжока по Астрономия е посветено на живота: най-вълнуващото изживяване, което Вселената може да ни предложи. Заедно, ще преминем през формирането на биомолекули, биополимери и протоорганизми и ще се опитаме да разширим представите ни за жив организъм. Ще се опитаме да разширим и границите, в които може да търсим и може би, дори да намерим живот.

Животът: дали е строго пространствено ограничен феномен, или присъщ и неизбежен за граничните условия на Вселената, в която живеем? Какви са условията, необходими за прекрачването на бариерата между неорганичните химични субстанции и базовите органични съединения? Къде можем да търсим разпознаваеми форми на живот и има ли зони, в които вероятността за откриването им е статистически по-вероятна?

За лектора:

Д-р Петър Ефтимов завършва Ветеринарна медицина през 2006 г. в ЛТУ гр. София. Веднага след това започва работа в клиника “Анимо”, а по-късно и в Централна Ветеринарна Клиника, където работи до 2011 г. Има интереси в областта на регенеративната медицина, терапия на екзотични домашни любимци и диви животни. През 2012 г. завършва и специалност Молекулярна биология, към СУ “Св. Климент Охридски”.

През 2017 г. защитава докторска степен по Молекулярна биология в катедрата по Биохимия на Биологическия факултет към СУ, а от юни 2018 г. работи като главен асистент по хистология и ембриология в същия факултет. Проявява особен интерес към еволюционната биология на развитието и астробиологията.

Петър е любител-астроном, и един от випускниците на магистърска програма “Астрономия и популяризация на астрономията” на Физическия Факултет към СУ “Св. Климент Охридски”.

Междувременно Кръжока по Астрономия към катедрата по астрономия на Физическия факултет на СУ подновява физическите си събития. Цялата програма може да видите тук.