Следваща спирка: Марс – Ratio Rooftop Party

Следваща спирка: Марс – Ratio Rooftop Party

02.09.2021 (19:00) | Muzeiko | ВХОД: 15 BGN

Стъпка по стъпка и ето ни, отскочили до Марс. Но как стигаме дотам? Можем ли изобщо да оцелеем по пътя? Как ще изглежда животът на марсианските пионери? Ще ни приюти ли Червената планета, ако Земята ни изгони?

На 2 септември ще сме малко по-близо до Марс – на покрива на Музейко, в разговор с нашите гости Стоил Иванов, асистент в катедра „Радиофизика и електроника“ към Физически факултет при СУ „Св. Кл. Охридски“, и Венцислав Петров, магистър от програмата “Астрономия и популяризация на астрономията” на СУ. Заедно с тях ще се опитаме да полетим към Червената планета и да направим първите си стъпки на повърхността ѝ.

Купи билет

С помощта на Стоил ще разберем могат ли множеството филми с пътуване до космоса да станат реалност. Ще разгледаме заплахите в открития Космос и потенциалните решения, които науката готви. Можем ли да оцелеем в неприветливата среда на открития космос, пълен с опасни космични лъчи? Имаме ли подходящи космически двигатели и с колко търпение трябва да се запасим за едно марсианско пътешествие?

С Венци пък ще обсъдим какво всъщност ще правим на Марс, когато успеем да долетим до там. Дали Марс ще се превърне в първата колонизирана планета и новата ни „татковина“? Кога и как ще се случи това и ще се наложи ли това да е живот, подсигуряван непрекъснато от херметизирани костюми и контролирана среда? Ще се спрем на основните предизвикателства пред марсианските колонизатори: рехава, лишена от кислород атмосфера, ниско атмосферно налягане, екстремен студ, слаба гравитация.

Ще научите още:

  • Щом имаме двигателите, какво ни спира да поемем към Марс още днес?
  • Какви са основните заплахи за живота ни при пътуване до Марс?
  • Как би изглеждала една марсианска колония в близкото бъдеще?
  • Как се закрепва гигантска леща в космоса и могат ли парниковите газове да се окажат полезни и съществува ли тераформаторско “перпетуум мобиле”?

Събитието се осъществява по проект осъществен с финансовата подкрепа на Европейската космическа агенция (ЕКА).

Програма

19:00 – Отваряме врати
20:00 – Пътуване до Марс със Стоил Иванов
20:50 – Почивка с допълнителни активности
21:10 – Колонизация и живот на Марс с Венцислав Петров
22:00 – Почивка с допълнителни активности
22:20 – Дискусия и въпроси на публиката с двамата лектори
23:00 – Край на събитието

Билети

// Можем да гарантираме доброто ви настроение на събитието, но не можем да гарантираме хубаво време. При валежи ще се наложи да изместим датата на събитието и ще презаверим билетите ви. Събитието е за 18+ годишни.

Нашите лектори

Стоил Иванов

От 2021 година Стоил Иванов е асистент в катедра „Радиофизика и електроника“ към Физически факултет при СУ „Св. Кл. Охридски“, а от 2018 работи по дисертацията си на тема „Електротермичен плазмен двигател за малки спътници“. Той е част от екипа, изпълняващ проект „Електротермичен микровълнов плазмен двигател за българските нано-сателити“,

Стоил Иванов е и съосновател на сдружението „Инициатива САТ-1“ (sat-1.com), стремящо се да подпомага аерокосмическия сектор в България чрез изпълняването на практически проекти и разпространяването на придобития опит и знания сред младите български учени с интерес в областта. Той е и един от преподавателите, разработващи университетски курсове с космическа насоченост по проекта SpaceEdu4BG, спонсориран от Европейската Космическа Агенция.

Венцислав Петров

Венцислав Петров е магистър от програмата “Астрономия и популяризация на астрономията” на Софийския университет , а преди това е завършил специалност “Бизнес администрация”. Той е активен популяризатор на науката с участия в събития, организирани от Ratio и катедра “Астрономия” към СУ . Научните му интереси са насочени основно към близките космически обекти – Луната, планетите от Слънчевата система, поясът на Кайпер.

Венци е убеден привърженик на научния метод и вярва, че астрономията е изключително важна, защото ни помага не само да разберем по-добре Вселената, а и да си отговорим поне отчасти на големите въпроси, които ни вълнуват от зората на човечеството: Защо ни има? Зщо сме точно тук? Има ли други като нас? Къде отиваме?