Наука на Борда 10: Добавена Реалност

Наука на Борда 10: Добавена Реалност

05.11.2018 (20:00) | Клуб Abordage | ВХОД: Свободен

Заповядайте на десетото издание на Наука на Борда! За втори път ви представяме тема от света на информатиката и програмирането, като този път наш гост ще бъде Наско Атанасов (Атанас Атанасов). Наско има богат опит в сферата на информационните технологии, от няколко години се занимава активно с реклама и е един от двамата създатели на агенция за дигитални решения Beats Vision.

В дигиталния свят, в който живееем днес, екраните на устройствата колкото ни помагат, толкова и ни пречат да разкрием пълния потенциал на огромната информация, която можем да използваме. Поради тази причина хората решават да се обърнат към идея, датираща от 1901 година – смесване на реалния и дигиталния свят: т.нар. ДОБАВЕНА РЕАЛНОСТ.

Но какво всъщност представлява тя и докосвали ли сме се до нея? За повечето от нас, отговорът е „Да“, защото благодарение на играта Pokemon GO например, много хора разбраха за нея и започнаха да я използват. Добавената реалност комбинира данни от реалния свят с компютърно генерирани данни, като не се ограничава само до изображения и звук, а предлага и други сетивни подобрения. Потенциалът на тази технология обаче надхвърля използването ѝ само в игрите. Доказателство за това са проекти като Google Tango и Microsoft HoloLens.

В настоящото събитие Наско Атанасов ще говори за добавената и миксирана реалност и как те ще променят начина ни на живот в следващите 10 години. Той ще открехне завесата към бъдещето и ще ни разкаже защо тази технология е на път се превърне в пазар за десетки милиарди съвсем скоро. Разбира се, няма да пропусне и да ни убеди колко математика има зад нея и как всъщност се прилага. Всичко това на напълно разбираем за неспециалистите език!

Кога? 5ти ноември (понеделник).
Къде? Клуб „Абордаж“, ул. Веслец 22.

Повече за лектора: Наско Атанасов се занимава с програмиране от 8 години и с реклама от 3 години. Докато е в гимназията се състезава по информатика, печелейки национални и международни отличия. Един от проектите му е свързан с ДОБАВЕНА РЕАЛНОСТ и именно той в последствие бива разработен като услуга. След първата си година в университета, решава да създаде със свой приятел агенция за дигитални решения Beats Vision. Голяма част от времето си отделя за преподаване на ученици и е активен участник в научни школи като ментор и преподавател.

Събитието се осъществява с подкрепата на Българска Наука и Ratio.

За да си гарантирате място за събитието, моля запазете си безплатен билет от линка.