Наука на Борда: Българският Национален Въпрос

Наука на Борда: Българският Национален Въпрос

25.02.2019 (18:30) | Абордаж | ВХОД: СВОБОДЕН

В седмицата преди един от най-големите български национални празници, в „Наука на Борда” ще ни гостува докторантът по нова българска история Ангел Златков. Темата ще бъде повече от актуална – възникването на Българския Национален Въпрос! Акцентът ще падне върху европейската дипломация и причините за разделянето на българския народ в Берлин през лятото на 1878 г. Ще си говорим за стратегиите на Великите сили в борбата за надмощие през 70-те години на XIX век и ролята на българите в техните планове. Ще очертаем възможните пътища и препятствията по тях за решаването на Българския национален въпрос след Освобождението.

Кой е Ангел Златков? Той е докторант в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и координатор на проекта „Моята българска история“ на фондация MOVE.BG. Интересува се от българската дипломация след Освобождението и македоно-одринското освободително движение. Предпочитаният му академичен подход е да се постави на мястото на хората, чиито живот изследва като се стреми да разбере изборите, пред които са били изправени и причините за решенията, които са взели. Ангел е член и на ISHA – Международната Асоциация на Студентите по история.

Заповядайте на 25ти февруари в Абордаж за глътка наука, която да утоли жаждата ви за нова българска история в мразовитата понеделнишка вечер! Обещаваме доволни количества ароматно греяно вино! 🙂

Научно-популярната поредица “Наука на Борда” се осъществява с подкрепата на Българска Наука.

За да си гарантирате място на събитието и да ни ориентирате по-точно за очакваната бройка присъстващи, запазете си безплатен билет от линка. Благодарим!